Do chleba (placek) z jogurtového těsta se okamžitě zamilujete. Příprava nezabere víc jak deset minut a třeba s grilovanou zeleninou a humusem je naprosto senzační. Hodí se ale i k polévkám nebo ho jíme jen tak 🙂
Těsto navíc vydrží v lednici, kde ho můžete mít třeba dva dny připravené (dávám ho do mikrotenového sáčku), když nechcete najednou zpracovat celou várku.
Na 6 chlebů (placek) budeme potřebovat:
- 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 čajovou lžičku soli
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 čajové lžičky oregána
- 1/2 čajové lžičky tymiánu (skvěle chuťově ladí také čerstvá rozmarýna)
- 1 a 1/3 hrnku jogurtu (použila jsem sojový od ALPRO) – 1 balení jogurtu 500 ml
- 1/3 hrnku nasekaných řeckých oliv
- olivový olej
- sůl na posypání (u mě vede stále sůl zn. Maldon)
Kdo chce, může na těsto dát ještě třeba nakrájená sušená rajčata 🙂
Mouku smícháme se solí, práškem do pečiva a bylinkami. Přidáme jogurt a nasekané olivy a vytvoříme těsto – jde to krásně.
Těsto přepůlíme na dva díly a každý díl ještě na 3 části. Pomoučíme si vál nebo kuchyňskou linku, jak to dělám já :), a vyválíme 6 placek – podlouhlých. Doporučuji udělat placky trochu vyšší – alespoň 0,6 – 0,7 cm, chutná to lépe než když jsou úplně tenké.
Troubu rozpálíme na 220 C, pečící papír potřeme trochou olivového oleje a dáme na něj placky. Do placek uděláme nožem ještě podélné malé řezy. Placky pečeme do zezlátnutí – cca 8 – 10 minut. V polovině pečení je potřeme olivovým olejem a posypeme solí (Potřít olejem je můžeme také už před pečením – dělám obě varianty. Kromě olivového oleje je také dobré použít např. olej ze sušených rajčat.)
K plackám si můžeme udělat humus. Recept na jeho odlehčenou verzi najdete níže. Příprava je jednoduchá -cizrnu slijeme a rozmixujeme dohladka se všemi ostatními ingrediencemi.
Humus – odlehčená verze
- 1 plechovka cizrny
- 3 polévkové lžíce jogurtu
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 5 polévkových lžíc vody
- šťáva z 1/2 limetky, může být i citrón
- sůl