Těstoviny vyhledávám jen výjimečně, protože i když je vařím al dente, cítím se po nich poměrně těžce. Když už je do mého jídelníčku zařadím, nepoužívám smetanu ani sýr. I s vínem nebo v rajčatové omáčce jsou dobré – stačí je správně ochutit. Lasagne se zeleninou a robi masem vás zasytí, ale „nezabijou“ 🙂
![Zeleninové lasagne s robi masem](https://zdravealevne.cz/wp-content/uploads/2016/07/IMG_2623_Fotor.jpg)
Na zeleninové lasagne s robi masem budeme potřebovat:
(uvedené množství vystačilo na 4 porce a ještě mi omáčka zbyla – zbylou omáčku můžete zamíchat např. do špaget nebo do kuskusu)
- 1 lilek
- 4 plátky robi masa
- 1/4 celeru
- 4 mrkve
- 500 ml pasírovaných rajčat – používám Passata di Pomodoro od San Fabio z Penny Marketu
- lasagne
- 1 cibuli
- 4 stroužky česneku
- hrst bylinek – oregáno, bazalka, rozmarýna
- sůl
- olej na restování
![Lilek, celer, mrkev a robi maso](https://zdravealevne.cz/wp-content/uploads/2016/07/IMG_2568_Fotor.jpg)
Lilek nakrájíme na kolečka o tloušťce cca 0,5 cm, posypeme nahusto solí a necháme „vypotit“ – trvá to asi 15 minut, než se lilek orosí. Kapičky setřeme ubrouskem a lilek nakrájíme na malé kousky.
![Nastrouhané robi maso](https://zdravealevne.cz/wp-content/uploads/2016/07/IMG_2580_Fotor.jpg)
Robi maso si nakrájíme na kousky, dáme do mixéru a nahrubo rozsekáme. Robi můžete také nastrouhat na struhadle, ale dá to opravdu práci a v porovnání s výsledkem z mixéru se to vůbec nevyplatí.
![Rozsekané robi maso - v mixéru to je hračka](https://zdravealevne.cz/wp-content/uploads/2016/08/IMG_2864_Fotor.jpg)
Nastrouhané robi maso se do lasagní hodí chuťově mnohem lépe než nakrájené na kostičky. V této formě se dobře opeče a perfektně zapadne do omáčky. Nastrouhané robi maso si orestujeme na troše oleje – pozor, má trochu tendenci se připalovat.
![Nastrouhané a orestované robi maso](https://zdravealevne.cz/wp-content/uploads/2016/07/IMG_2604_Fotor.jpg)
Celer a mrkev očistíme a nakrájíme na malé cca 0,5 cm velké kostičky. Na malé kostičky nakrájíme také cibuli, kterou na oleji orestujeme. Přidáme na plátky nakrájený česnek a ještě restujeme. Po té přidáme na kostičky nakrájený celer, mrkev a lilek a opékáme dozlatova. Pokud je třeba, přidáme ještě olej, aby se nám zelenina lépe pekla. Opékáním získá celer i mrkev mnohem lepší chuť, než kdybyste je rovnou dusili v rajčatové šťávě.
![Omáčka na lasagne](https://zdravealevne.cz/wp-content/uploads/2016/07/IMG_2601_Fotor.jpg)
Když je zelenina opečená, přidáme orestované robi maso, pasírovaná rajčata a hrst nakrájených bylinek a omáčku krátce provaříme – stačí pět minut.
![Rajčatový "protlak"](https://zdravealevne.cz/wp-content/uploads/2016/08/IMG_2897_Fotor.jpg)
![Bazalka](https://zdravealevne.cz/wp-content/uploads/2016/07/IMG_2587_Fotor.jpg)
![Rozmarýna](https://zdravealevne.cz/wp-content/uploads/2016/07/IMG_2589_Fotor.jpg)
Zapékací mísu si vymažeme olejem a postupně klademe vrstvu omáčky, na kterou dáváme lasagne. (Lasagne není třeba předem vařit.) Začínáme i končíme vrstvou omáčky.
![Lasagne s omáčkou](https://zdravealevne.cz/wp-content/uploads/2016/07/IMG_2616_Fotor.jpg)
Lasagne pečeme na cca 200 C přibližně 25 minut, dokud nejsou těstoviny měkké. Dobrou chuť 🙂