ZELENINOVÉ LASAGNE S ROBI MASEM


Těstoviny vyhledávám jen výjimečně, protože i když je vařím al dente, cítím se po nich poměrně těžce. Když už je do mého jídelníčku zařadím, nepoužívám smetanu ani sýr. I s vínem nebo v rajčatové omáčce jsou dobré – stačí je správně ochutit. Lasagne se zeleninou a robi masem vás zasytí, ale „nezabijou“ 🙂

Zeleninové lasagne s robi masem
Zeleninové lasagne s robi masem

Na zeleninové lasagne s robi masem budeme potřebovat:

(uvedené množství vystačilo na 4 porce a ještě mi omáčka zbyla – zbylou omáčku můžete zamíchat např. do špaget nebo do kuskusu)

  • 1 lilek
  • 4 plátky robi masa
  • 1/4 celeru
  • 4 mrkve
  • 500 ml pasírovaných rajčat – používám Passata di Pomodoro od San Fabio z Penny Marketu
  • lasagne
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • hrst bylinek – oregáno, bazalka, rozmarýna
  • sůl
  • olej na restování
Lilek, celer, mrkev a robi maso
Lilek, celer, mrkev a robi maso

Lilek nakrájíme na kolečka o tloušťce cca 0,5 cm, posypeme nahusto solí a necháme „vypotit“ – trvá to asi 15 minut, než se lilek orosí. Kapičky setřeme ubrouskem a lilek nakrájíme na malé kousky.

Nastrouhané robi maso
Nastrouhané robi

Robi maso si nakrájíme na kousky, dáme do mixéru a nahrubo rozsekáme. Robi můžete také nastrouhat na struhadle, ale dá to opravdu práci a v porovnání s výsledkem z mixéru se to vůbec nevyplatí.

Rozsekané robi maso - v mixéru to je hračka
Rozsekané robi maso – v mixéru to je hračka

Nastrouhané robi maso se do lasagní hodí chuťově mnohem lépe než nakrájené na kostičky. V této formě se dobře opeče a perfektně zapadne do omáčky. Nastrouhané robi maso si orestujeme na troše oleje – pozor,  má trochu tendenci se připalovat.

Nastrouhané a orestované robi maso
Nastrouhané a orestované robi maso

Celer a mrkev očistíme a nakrájíme na malé cca 0,5 cm velké kostičky. Na malé kostičky nakrájíme také cibuli, kterou na oleji orestujeme. Přidáme na plátky nakrájený česnek a ještě restujeme. Po té přidáme na kostičky nakrájený celer, mrkev a lilek a opékáme dozlatova. Pokud je třeba, přidáme ještě olej, aby se nám zelenina lépe pekla. Opékáním získá celer i mrkev mnohem lepší chuť, než kdybyste je rovnou dusili v rajčatové šťávě.

Omáčka na lasagne
Omáčka na lasagne

Když je zelenina opečená, přidáme orestované robi maso, pasírovaná rajčata a hrst nakrájených bylinek a omáčku krátce provaříme – stačí pět minut.

Rajčatový "protlak"
Rajčatový „protlak“ z Penny Marketu
Bazalka
Bazalka z mojí zahrádky
Rozmarýna
Rozmarýna z mojí zahrádky

Zapékací mísu si vymažeme olejem a postupně klademe vrstvu omáčky, na kterou dáváme lasagne. (Lasagne není třeba předem vařit.) Začínáme i končíme vrstvou omáčky.

Lasagne s omáčkou
Lasagne s omáčkou

Lasagne pečeme na cca 200 C přibližně 25 minut, dokud nejsou těstoviny měkké. Dobrou chuť 🙂

Máte rádi těstoviny? Ochutnejte těstovinový salát se zeleninou.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.