VYNIKAJÍCÍ CHLÉB Z JOGURTOVÉHO TĚSTA


Do chleba (placek) z jogurtového těsta se okamžitě zamilujete. Příprava nezabere víc jak deset minut a třeba s grilovanou zeleninou a humusem je naprosto senzační. Hodí se ale i k polévkám nebo ho jíme jen tak 🙂

Těsto navíc vydrží v lednici, kde ho můžete mít třeba dva dny připravené (dávám ho do mikrotenového sáčku), když nechcete najednou zpracovat celou várku.

IMG_3315_Fotor

Na 6 chlebů (placek) budeme potřebovat:

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky oregána
  • 1/2 čajové lžičky tymiánu (skvěle chuťově ladí také čerstvá rozmarýna)
  • 1 a 1/3 hrnku jogurtu (použila jsem sojový od ALPRO) – 1 balení jogurtu 500 ml
  • 1/3 hrnku nasekaných řeckých oliv
  • olivový olej
  • sůl na posypání (u mě vede stále sůl zn. Maldon)

Kdo chce, může na těsto dát ještě třeba nakrájená sušená rajčata 🙂

IMG_3305_Fotor

Mouku smícháme se solí, práškem do pečiva a bylinkami. Přidáme jogurt a nasekané olivy a vytvoříme těsto – jde to krásně.

Těsto přepůlíme na dva díly a každý díl ještě na 3 části. Pomoučíme si vál nebo kuchyňskou linku, jak to dělám já :), a vyválíme 6 placek – podlouhlých. Doporučuji udělat placky trochu vyšší – alespoň 0,6 – 0,7 cm, chutná to lépe než když jsou úplně tenké.

Troubu rozpálíme na 220 C, pečící papír potřeme trochou olivového oleje a dáme na něj placky. Do placek uděláme nožem ještě podélné malé řezy. Placky pečeme do zezlátnutí – cca 8 – 10 minut. V polovině pečení je potřeme olivovým olejem a posypeme solí (Potřít olejem je můžeme také už před pečením – dělám obě varianty. Kromě olivového oleje je také dobré použít např. olej ze sušených rajčat.)

K plackám si můžeme udělat humus. Recept na jeho odlehčenou verzi najdete níže. Příprava je jednoduchá -cizrnu slijeme a rozmixujeme dohladka se všemi ostatními ingrediencemi.

Humus – odlehčená verze

  • 1 plechovka cizrny
  • 3 polévkové lžíce jogurtu
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 5 polévkových lžíc vody
  • šťáva z 1/2 limetky, může být i citrón
  • sůl

Kdo chce, může si podle receptu připravit klasický hummus s římským kmínem nebo hummus z červené čočky.

Určitě vyzkoušejte i domácí chleba, jehož příprava vám nezabere víc jak tři minutky 🙂

Rostlinná škvarková pomazánka
Rostlinná škvarková pomazánka