HUMMUS Z ČERVENÉ ČOČKY S BYLINKOVOU BAGETOU A KAPARY


Naprosto geniální kombinace chutí, kterou můžete uctít návštěvu během zahradní party nebo jí vyřešit rychlou, ale vážně moc dobrou večeři, čočku totiž nemusíte namáčet předem a vaří se jen 10 minut. Za inspiraci děkuju kamarádce Ditě 🙂 Čočka obsahuje hodně vlákniny, železa a manganu, dále v ní najdete selen, zinek a fosfor, kyselinu listovou a B6.

Hummus z červené čočky s bylinkovou bagetou
Hummus z červené čočky s bylinkovou bagetou

Na hummus z červené čočky budete potřebovat:

(Na asi  2 – 3 porce)

  • 150 g červené čočky + cca 280 ml vody
  • 2 stroužky česneku
  • cca 6 polévkových lžic olivového oleje
  • velkou hrst bylinek dle chuti – např. oregáno, bazalku, pažitku, saturejku, …
  • šťávu z 1 limetky (nebo citrónu)
  • sůl na dochucení

 

Na bylinkovo – česnekovou bagetu budete potřebovat:

  • bagety
  • olivový olej
  • česnek
  • velkou hrst bylinek dle chuti – např. oregáno, bazalku, pažitku, saturejku, …
  • sůl

 

A ještě nezapomeňte na kapary 🙂 (eventuálně můžete doplnit rukolou, ale ta není nutná).

Sekt Anna z vinařství Maděřič (lahvoteka.cz)
Sekt Anna z vinařství Maděřič (lahvoteka.cz)

K pití se hodí třeba dobrý sekt 🙂 Sekty a tichá vína nakupuju pravidelně na lahvoteka.cz 🙂

Červená čočka
Červená čočka

Červenou čočku propláchneme a v cca 280 ml vody uvaříme doměkka. Trvá to asi 10 minut. Dáme pozor, abychom čočku nerozvařili úplně na kaši, je lepší, když se úplně nerozpadne. Uvařenou čočku zcedíme (pokud v ní zbyla ještě voda) a necháme chvíli vychladnout (stačí 10 minut).

Bylinky

Po té přidáme na kousky nakrájené bylinky, olivový olej, česnek, šťávu z limetky (nebo z citrónu), sůl a tyčovým mixérem krátce promixujeme. Není nutné mixovat hummus úplně na jemno, osobně ho dělám v tomto případě trochu hrubší, aby v něm byly někde cítit zrníčka čočky.

Olivový olej, bylinky, česnek a sůl
Olivový olej, bylinky, česnek a sůl
Olivový olej, bylinky, česnek a sůl
Olivový olej, bylinky, česnek a sůl

Na bylinkovo – česnekové bagety si nakrájíme hrst bylinek, kterou přidáme do olivového oleje. Osolíme a také přidáme česnek. Množství surovin záleží na vaší chuti. Hotovou směsí pokapeme bagety, které dáme na cca 5 – 7 minut upéct do trouby na přibližně 200 C. Bagety je dobré hlídat, aby se nepřipálily.

Hummus z červené čočky s bylinkovou bagetou
Hummus z červené čočky s bylinkovou bagetou

Pak už jen stačí otevřít kapary a užít si skvělé jídlo 🙂 Dobrou chuť.

Hummus z červené čočky s bylinkovou bagetou
Hummus z červené čočky s bylinkovou bagetou

Zaujal vás recept? Hummus můžete vyzkoušet také v jeho tradiční podobě – z cizrny. Mrkněte na recept.

Hummus z cizrny
Hummus z cizrny