VÝBORNÝ NEPEČENÝ DORT S KRÉMEM Z KEŠU OŘECHŮ


Vyzkoušejte nepečený dort s krémem z kešu, který vás dostane svojí lahodnou a jemnou chutí. Dort je velice snadný na přípravu a ozdobit ho můžete sezónním ovocem, skvělý by byl ale i v kombinaci s karamelem (určitě plánuju vyzkoušet a dám vám vědět 🙂 ).

Kešu jsou bohaté na hořčík a vitamíny B1 a B2. Mandle, které tvoří korpus dortu, patří mezi nejbohatší rostlinné zdroje vápníku a fosforu. Mandle vaše tělo také obohatí o hořčík, draslík a železo.

Raw dort s ořechovým korpusem a s krémem z kešu

Raw dort s ořechovým korpusem a s krémem z kešu

Na nepečený dort s krémem z kešu budete potřebovat:

Na korpus:

  • 1 hrnek mandlí (mandle neloupu)
  • 1.5 hrnku vloček (používám ovesné jemné vločky od Country Life – vločky jsou skutečně jemné 🙂 a v korpusu se dobře „rozpadnou“)
  • cca 14 vypeckovaných datlí
  • 1 polévkovou lžíci kokosového oleje
  • cca 5 polévkových lžic vody

 

Na krém z kešu:

  • 2 balení kešu oříšků, které necháme na noc namočené ve vodě (2x 100 g – používám kešu ořechy od Country Life)
  • 2 pořádné polévkové lžíce kokosového oleje
  • cca 10 polévkových lžic vody
  • šťáva z 1 limetky (nebo citrónu)
  • sirup na doslazení – např. agáve, množství dle chuti

 

Na ozdobení:

  • sezónní ovoce – použila jsem meruňky, angrešt a rybíz

 

Dortovou formu (průměr cca 25 cm) si vysteleme pečícím papírem a strany vymažeme kokosovým olejem.

V mixéru si nejdříve najemno rozemeleme mandle, pak k nim přidáme vločky a omyté vypeckované datle (datle používám „masité“, „čerstvé“ – ne ty vyschlé nedobré podřadné datle, co se prodávají na Vánoce, seženete je např. v prodejnách s orientálními potravinami) a znovu mixujeme. Nakonec přidáme kokosový olej a vodu a vytvoříme lepivé těsto, které natlačíme do připravené dortové formy.

Dortový korpus z vloček, ořechů a datlí

Kešu, které jsme si nechali namočené přes noc, slijeme a rozmixujeme spolu s vodou na hladký krém.

POZOR! Kešu mixuji postupně v robotu o průměru 8 cm, protože ve větší nádobě se mi oříšky nedaří rozmixovat do hladké krémové konzistence. Oříšky se ve větší nádobě sice rozmixují, ale krém není 100% hladký – je hrubší. Oříšky se nejdříve nasekají a tím, že přiléváme postupně po lžících vodu se „drť“ přemění na hladkou „pastu“/krém. Specializovaný mixér na RAW syrovou stravu (food procesor) nemám.

Na konec přidáme šťávu z 1 limetky (nebo citrónu) a 2 pořádné polévkové lžíce kokosového oleje, díky kterému nám dort dobře ztuhne. Kokosový olej používám v tomto případě neparfémovaný – bez kokosové vůně, ale jestli máte jen ten, který voní po kokosu, nevadí 🙂 Kokosový olej kupuji také v orientálních potřebách.

Krém z kešu ořechů

Krém nezapomeneme dosladit – dle chuti – použila jsem sirup z agáve.

Krém z kešu ořechů oslazený agáve sirupem

Vzniklý krém nalijeme na korpus. Krém neroztírám, ale osvědčilo se mi vzít formu pevně do ruky a zatřást / „jezdit“ s ní po kuchyňské lince (formu nezvedám do vzduchu) – krém se krásně pravidelně rozlije a nahoře je hladký.

Krém z kešu nalitý na ořechovém korpusu

Dort ozdobíme sezónním ovocem a dáme vychladit do lednice – ideálně přes noc. Krém dobře zatuhne, vločky s mandlemi a s datlemi změknou. Chutě se do druhého dne dobře spojí, určitě dortu dejte čas 🙂

IMG_2532_Fotor

Raw dort s ořechovým korpusem a s krémem z kešu

Z kešu můžete vytvořit i tenhle skvělý pomerančový dort, který je moc dobrý a lehký jako peříčko.

Raw pomerančový kešu dort
Raw pomerančový kešu dort