Recept na vynikající a přitom jednoduchý koláč s jablky a bílým vínem


Při vaření s vínem uplatníte nejen suchá bílá vína z méně aromatických odrůd, ale skvěle využijete i voňavé odrůdy jako Irsai Oliver nebo Tramín. Recept na výborný jablkový koláč je toho důkazem. Sesbírejte na zahradě podzimní jablka, otevřete si lahvinku a pusťte se do pečení.

Jablkový koláč s vínem

Jablkový koláč s vínem ocení všichni, kteří mají rádi tradiční kuchyni a přitom by chtěli vyzkoušet i něco nového bez toho, aby museli kupovat netradiční nebo dražší ingredience. Koláč je neuvěřitelně dobrý a díky aromatickým látkám z použitého vína krásně voní. K jeho přípravě vám stačí pár jablek, mouka, cukr, tuk a pudink. Prostě suroviny, které má každá hospodyňka obvykle doma.

Pro jablkový koláč s bílým vínem budeme potřebovat:

TĚSTO

  • 220 g hladké mouky
  • 140 g Alsanu – náhrada Hery bez živočišných složek
  • 60 g cukr krupice (používám třtinový cukr)
  • 4 polévkové lžice vody
  • 1 polévková lžíce octa
  • lžička kypřícího prášku

 

NÁPLŇ

  • 600 g oloupaných jablek
  • 300 ml suchého bílého vína – vhodné odrůdy jsou Irsai Oliver nebo Tramín
  • 300 ml jablečného džusu nebo čerstvě vylisovaného jablečného moštu
  • 2 vanilkové pudinky – doporučujeme zn. Dr. Oetker
  • 50 g krupicového cukru (používám třtinový cukr)
  • 1 vanilínový cukr
  • tuk na vymazání formy (Alsan)
  • plátky mandlí na posypání – nejsou však nutné

Na pečení jsem použila dortovou formu o průměru 23 cm.

Jablkový koláč s vínem

Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme z nich těsto. Já k přípravě těsta používám robot Krups KA 890T se dvěma sekacími noži. Všechny suroviny se v něm během 30 vtěřin krásně spojí dohromady. A bez práce. Hotové těsto dáme odležet na 30 minut do ledničky.

Po půl hodině vyválíme z poloviny těsta kolo, které vložíme na dno dortové formy. Používám dortovou formu o průměru 23 cm, jejíž dno jsem vyložila pečícím papírem. Těsto propícháme na několika místech vidličkou a předpečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů. Těsto pečeme cca 15 minut.

TIP – vyvarujte se předpéct celé těsto tak, že ho dáte nejen na dno dortové formy, ale vmačkáte ho rovnou i do okrajů. Pokud jsou okraje například 4,5 cm vysoké, během předpečení se vám sesunou po stěnách pečící formy dolů a museli byste je později narovnávat. Lepší je, když si předpečete jen dno koláče. Po jeho předpečení si vymažete tukem okraje formy a vmačkáte do nich druhou polovinu těsta tak, abyste vytvořili okraje koláče. Hned po té do formy nalijete pudinkovou směs s jablky a koláč dáte dopéct.

Mezi tím, co se peče dno koláče, si oloupeme jablka, zbavíme je jadřinců a nakrájíme na malé kousíčky (cca 0,5 cm velké). Pokud byste nechali kousky jablek větší, koláč by se později špatně krájel. Kousíčky dáme do hrnce, zalijeme vínem a jablkovým džusem. Přidáme cukr a puding, který si předem rozmícháme ve troše jablkového džušu. Pokud nemáte při ruce džus, můžete použít například jablkový mošt. Ze surovin uvaříme hustý pudink. Trvá to chvíli, než nám pudink zhoustne. Pak ho vaříme ještě asi 3 minuty.

Hustý pudink vlijeme do dortové formy, ve které jsme si před tím přepekli dno koláče a po jeho upečení do formy vytvarovali jeho okraje viz výše, a koláč pečeme při 170 stupních přibližně 40 minut.

Jablkový koláč s vínem

TIP – odolejte pokušení nahradit jablkový džus vínem. Když jsme do koláče dali 600 ml vína my (300 ml víno v receptu a 300 ml vína místo džusu, nebyla výsledná chuť příliš lákavá). Zbytek vína raději vypijte 🙂 Na koláč jsme použili Tramín z vinařství Maděřič.