RAW POMERANČOVÝ DORT S KEŠU KRÉMEM


Tenhle raw pomerančový dort s kešu krémem je lehký jako sen. Miluju na něm kombinaci krémové chutě kešu oříšků, svěží chuť pomerančů a jeho lehkost a nadýchanost. Kešu oříšky navíc obsahují spoustu prospěšných látek pro zdraví: vitamíny skupiny B, hořčík, draslík, železo i fosfor.

 

 

Na lehký raw pomerančový dort s kešu krémem budete potřebovat:

Na korpus

  • 1 hrnek vloček
  • 1/2 hrnku strouhaného kokosu
  • 1 polévkovou lžíci kokosového oleje
  • 7 polévkových lžic vody
  • 1 – 2 polévkové lžíce sirupu na doslazení (používám např. rýžový, který seženete v prodejnách zdravé výživy)

 

Na krém a ozdobu

  • 1 balíček kešu oříšků (100 g, nesolených) – kešu necháme přes noc namočené ve vodě
  • štávu ze 2 pomerančů
  • 2 pomeranče na ozdobu (krásně a efektně vypadají červené pomeranče, ale nejsou nutné)
  • 4 polévkové lžíce kokosového oleje
  • hrst kokosu
  • sirup na doslazení (používám např. rýžový, který seženete v prodejnách zdravé výživy)
  • pepř (nemusí být)

 

 

V mixéru si najemno pomeleme vločky,  přidáme strouhaný kokos, olej, vodu a sirup a vytvoříme hmotu na korpus. Dortovou formu (průměr cca 24 cm)  si „vysteleme“ pečícím papírem a vnitřní kraje vymažeme kokosovým olejem. Hmotu na korpus na dno formy natlačíme.

 

 

Kešu oříšky, které jsme si nechali namočené přes noc ve vodě, slijeme. Kešu oříšky dáme do mixéru a rozmixujeme se šťávou ze 2 pomerančů.

POZOR! Kešu mixuji postupně v robotu o průměru 8 cm, protože ve větší nádobě se mi oříšky nedaří rozmixovat do hladké krémové konzistence. Oříšky se ve větší nádobě sice rozmixují, ale krém není 100% hladký – je hrubší. Oříšky se nejdříve nasekají a tím, že přiléváme pomerančovou šťávu se „drť“ přemění na hladkou „pastu“/krém. Specializovaný mixér na RAW syrovou stravu (food procesor) nemám.

Do rozmixovaných kešu oříšků přidáme kokosový olej a dobře promínáche. Dosladíme dle chuti sirupem, používám např. rýžový. Výslednou hmotu nalijeme na korpus, ozdobíme plátky pomerančů a zlehka posypeme strouhaným kokosem. Dort necháme přes noc uležet.

 

 

Kdo chce, může dort dozdobit čerstvě namletým pepřem.

 

 

Do dortu je možné přidat také např. rozmixované mango – v tom případě ale dávám o 1 polévkovou lžíci kokosového oleje navíc, abych měla jistotu, že mi hmota ztuhe.

Raw pomerančový kešu dort
Raw pomerančový kešu dort

 

Další raw dort z kategorie božské, možná můj nejoblíbenější dort vůbec, je tenle poklad z datlí. Ómůjbožemusítevyzkoušet :).