Vyzkoušejte jednoduchý raw makový koláč se švestkami a mandlemi, k jehož přípravě nepotřebujete žádné speciální roboty a mixéry.
Díky datlím obsahuje koláč hodně draslíku, vitamínů A a B, niacinu, mědi a železa. Mák zase představuje výjimečný zdroj vápníku. Vápník obsahují i mandle, které naše tělo obohatí ještě i o hořčík, zinek, mangan a vitamín E. Švestky obsahují hořčík, fosfor a draslík. Vlašské ořechy v sobě ukrývají vitamíny E, B1, B6, kyselinu listovou, hořčík a zinek. A kešu? Kešu jsou považované za hořčíkovou bombu 🙂
Přijde mi vážně skvělé, že si můžeme opravdu pochutnat a k tomu víme, co všechno dobré tím našemu tělu přinášíme 🙂
Na raw makový koláč se švestkami a s kokosem budeme potřebovat:
Na korpus:
- 15 vypeckovaných datlí – (datle používám „masité“, „čerstvé“ – ne ty vyschlé nedobré podřadné datle, co se prodávají na Vánoce, seženete je např. v prodejnách s orientálními potravinami)
- 120 g vlašských ořechů
- 50 g vloček – (používám ovesné jemné vločky od Country Life – vločky jsou skutečně jemné 🙂 a v korpusu se dobře „rozpadnou“)
- 2 polévkové lžíce vody
- 1/2 čajové lžičky vánočního koření (obsahuje: skořici, zázvor, jalovec, muškátový oříšek, černý pepř- není nutné)
- 2 polévkové lžíce griotky (můžete vynechat, je to sajrajt :), ale zkoušela jsem místo rumu, jehož aroma mám v korpusech ráda podle mého hesla „rumem nic nezkazíš“ 🙂
Kešu krém:
(není nutný, také vyžaduje mixér s menším průměrem – ale dávám sem recept, kdybyste mixérem někdo disponoval)
- hrst kešu oříšků – předem namočené ve vodě alespoň na 4 hodiny
- voda – takové množství, aby při mixování s kešu vznikl krém – cca 5 polévkových lžic
- šťáva z 1/2 citrónu
Maková vrstva
- 100 g mletého máku
- 50 g mletého kokosu – kokos je lepší BIO, protože není tak extrémně suchý jako konvenční mák, ale i já jsem měla doma jen ten obyčejný
- cca 8 polévkových lžic sirupu – použila jsem sirup z agáve
- cca 4 polévkové lžíce vody
Na ozdobu:
- oloupané mandle
- švestky
- vánoční koření (obsahuje: skořici, zázvor, jalovec, muškátový oříšek, černý pepř- není nutné)
Ořechy dáme do mixéru a rozmixujeme na jemno. Přidáme vypeckované datle, vločky a vodu. Kdo chce, může přidat trochu koření a rumu/griotky. Vše rozmixujeme na jemnou pastu.
Dortovou formu (průměr cca 25 cm) si vysteleme pečícím papírem a pomažeme maličko olejem. Vzniklou ořechovo – datlovou pastu do formy natlačíme.
Kdo chce, může si připravit kešu krém, ale není to nutné. Já jsem měla doma jen malou hrst kěšu, které jsem si nechala namočené ve vodě asi 4 hodiny a po té rozmixovala s vodou a dochutila citrónovou šťávou.
POZOR! Kešu mixuji postupně v robotu o průměru 8 cm, protože ve větší nádobě se mi oříšky nedaří rozmixovat do hladké krémové konzistence. Oříšky se ve větší nádobě sice rozmixují, ale krém není 100% hladký – je hrubší. Oříšky se nejdříve nasekají a tím, že přiléváme postupně po lžících vodu se „drť“ přemění na hladkou „pastu“/krém. Specializovaný mixér na RAW syrovou stravu (food procesor) nemám.
Na makovou vrstvu si smícháme mletý mák se strouhaným kokosem 2:1 a přidáme sirup nebo jiné sladidlo. Kokos doporučuji v BIO kvalitě, protože ten konvenční kokos je opravdu hodně suchý. Ani po přidání cca 8 polévkových lžic sirupu a 4 polévkových lžic vody se kokos s mákem nelepil tak dobře, jako se mi to podařilo třeba u raw makových koláčků. To ale nevadí, protože i tak jde vzniklá hmota nandat lžící na korpus, utlačit a uhladit.
Koláč můžete ozdobit švestkami, mandlemi a kdo chce, posypat třeba skořicí. Koláč necháme odpočinout v lednici přes noc, aby se chutě dobře spojily. Dobrou chuť 🙂
Zaujal vás kešu krém? Vyzkoušejte tenhle raw dort 🙂