RAW MAKOVÝ KOLÁČ – VITAMÍNOVÁ A MINERÁLNÍ BOMBA


Vyzkoušejte jednoduchý raw makový koláč se švestkami a mandlemi, k jehož přípravě nepotřebujete žádné speciální roboty a mixéry.

Díky datlím obsahuje koláč hodně draslíku, vitamínů A a B, niacinu, mědi a železa. Mák zase představuje výjimečný zdroj vápníku. Vápník obsahují i mandle, které naše tělo obohatí ještě i o hořčík, zinek, mangan a vitamín E. Švestky obsahují hořčík, fosfor a draslík. Vlašské ořechy v sobě ukrývají vitamíny E, B1, B6, kyselinu listovou, hořčík a zinek. A kešu? Kešu jsou považované za hořčíkovou bombu 🙂

Přijde mi vážně skvělé, že si můžeme opravdu pochutnat a k tomu víme, co všechno dobré tím našemu tělu přinášíme 🙂

Raw makový dort
Raw makový dort

Na raw makový koláč se švestkami a s kokosem budeme potřebovat:

Na korpus:

  • 15 vypeckovaných datlí – (datle používám „masité“, „čerstvé“ – ne ty vyschlé nedobré podřadné datle, co se prodávají na Vánoce, seženete je např. v prodejnách s orientálními potravinami) 
  • 120 g vlašských ořechů
  • 50 g vloček – (používám ovesné jemné vločky od Country Life – vločky jsou skutečně jemné 🙂 a v korpusu se dobře „rozpadnou“)
  • 2 polévkové lžíce vody
  • 1/2 čajové lžičky vánočního koření (obsahuje: skořici, zázvor, jalovec, muškátový oříšek, černý pepř- není nutné)
  • 2 polévkové lžíce griotky (můžete vynechat, je to sajrajt :), ale zkoušela jsem místo rumu, jehož aroma mám v korpusech ráda podle mého hesla „rumem nic nezkazíš“ 🙂

 

Kešu krém:

(není nutný, také vyžaduje mixér s menším průměrem – ale dávám sem recept, kdybyste mixérem někdo disponoval)

  • hrst kešu oříšků – předem namočené ve vodě alespoň na 4 hodiny
  • voda – takové množství, aby při mixování s kešu vznikl krém – cca 5 polévkových lžic
  • šťáva z 1/2 citrónu

 

Maková vrstva

  • 100 g mletého máku
  • 50 g mletého kokosu – kokos je lepší BIO, protože není tak extrémně suchý jako konvenční mák, ale i já jsem měla doma jen ten obyčejný
  • cca 8 polévkových lžic sirupu – použila jsem sirup z agáve
  • cca 4 polévkové lžíce vody

 

Na ozdobu:

  • oloupané mandle
  • švestky
  • vánoční koření (obsahuje: skořici, zázvor, jalovec, muškátový oříšek, černý pepř- není nutné)
Raw makový dort
Raw makový dort

Ořechy dáme do mixéru a rozmixujeme na jemno. Přidáme vypeckované datle, vločky a vodu. Kdo chce, může přidat trochu koření a rumu/griotky. Vše rozmixujeme na jemnou pastu.

Dortovou formu (průměr cca 25 cm) si vysteleme pečícím papírem a pomažeme maličko olejem. Vzniklou ořechovo – datlovou pastu do formy natlačíme.

Ořechovo - datlová pasta
Ořechovo – datlová pasta

Kdo chce, může si připravit kešu krém, ale není to nutné. Já jsem měla doma jen malou hrst kěšu, které jsem si nechala namočené ve vodě asi 4 hodiny a po té rozmixovala s vodou a dochutila citrónovou šťávou.

POZOR! Kešu mixuji postupně v robotu o průměru 8 cm, protože ve větší nádobě se mi oříšky nedaří rozmixovat do hladké krémové konzistence. Oříšky se ve větší nádobě sice rozmixují, ale krém není 100% hladký – je hrubší. Oříšky se nejdříve nasekají a tím, že přiléváme postupně po lžících vodu se „drť“ přemění na hladkou „pastu“/krém. Specializovaný mixér na RAW syrovou stravu (food procesor) nemám.

Kešu krém - kešu, voda, citrónová šťáva
Kešu krém – kešu, voda, citrónová šťáva

Na makovou vrstvu si smícháme mletý mák se strouhaným kokosem 2:1 a přidáme sirup nebo jiné sladidlo. Kokos doporučuji v BIO kvalitě, protože ten konvenční kokos je opravdu hodně suchý. Ani po přidání cca 8 polévkových lžic sirupu a 4 polévkových lžic vody se kokos s mákem nelepil tak dobře, jako se mi to podařilo třeba u raw makových koláčků. To ale nevadí, protože i tak jde vzniklá hmota nandat lžící na korpus, utlačit a uhladit.

Raw makový dort
Raw makový dort

Koláč můžete ozdobit švestkami, mandlemi a kdo chce, posypat třeba skořicí. Koláč necháme odpočinout v lednici přes noc, aby se chutě dobře spojily. Dobrou chuť 🙂

Raw makový dort
Raw makový dort

Zaujal vás kešu krém? Vyzkoušejte tenhle raw dort 🙂

Raw dort s ořechovým korpusem a s krémem z kešu
Raw dort s ořechovým korpusem a s krémem z kešu

 

 

 


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.