ŠNECI S „ČOKOLÁDOVOU“ NÁPLNÍ Z AVOKÁDA A DATLÍ


Avokádo je pro mě přímo „zázračné“ovoce, které má obrovské spektrum využití. Můžete z něj dělat smoothie, jíst ho jen tak na chlebu posypané solí a pepřem, udělat z něj quacamole, péct ho v troubě jako hot wings, dělat z něj fantastické čokoládové pěny a dorty a také vám dobře poslouží jako čokoládová náplň do těchto výborných šneků.

A k tomu všemu praktickému využití je navíc avokádo super potravinou v tom pravém slova smyslu, protože je zdrojem minerálních látek draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitamínů C, E, K, H, B3 a B5 (kyseliny pantothenové). Dužina obsahuje kyselinu olejovou, palmitovou a linolovou.

Na asi 16 – 18 šneků z kynutého těsta s čokoládovou náplní z avokáda a datlí budeme potřebovat:

Těsto

  • 185 ml mléka (používám rostlinné mléko – zde jsem použila instantní kokosový nápoj, např. 1 polévkovou lžíce nápoje smíchám s požadovaným množstvím vody a vytvořím tak rostlinné mléko)
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 55 g cukru (používám třtinový cukr)
  • 4 lžíce másla (používám Alsan)
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu – vanilkové aroma
  • 200 g celozrnné špaldové mouky + 140 g hladké mouky
  • špetka soli

 

Náplň

  • 2 avokáda
  • cca 5 datlí dle chuti
  • 2 polévkové lžíce kakaa

Do mléka vysypeme sáček sušeného droždí, přidáme špetku soli a trošku cukru a necháme vzejít kvásek (trvá to asi 5 minut).

Mezi tím si v misce smícháme rozpuštěný Alsan a vanilkové aroma. Ve velké míse si smícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme rozpuštěný Alsan s vanilkovým aroma a vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň 1,5 hodiny kynout.

Náplň si připravíme tak, že avokáda zbavíme pecky, oloupeme je a  tyčovým mixérem rozmixujeme. Do vzniklé směsi přidáme omyté vypeckované datle a 2 polévkové lžíce kakaa a znovu mixujeme, dokud není směs hladká.

Datle
Datle

Datle používám „masité“, jsou velmi sladké, proto není potřeba náplň sladit.

Vykynuté těsto si rozválíme na pomoučené ploše, pomažeme polevou, zatočíme a nakrájíme na cca 16 – 18 kousků. Ty vkládáme postupně do vymazanané dortové formy o průměru cca 26 cm, jejíž dno si vysteleme pečícím papírem.

Šneky pečeme na 180 C 20 – 30 minut, dokud není těsto pružné na dotek. Před koncem pečení na šneky můžeme naklást ještě několik malých kousků Alsanu a nechat ho na nich rozpustit.

Z avokáda a datlí můžete vyzkoušet také moc dobrou „nutellu“ 🙂

"Nutella" z avokáda a datlí
„Nutella“ z avokáda a datlí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.