Na 3 porce budete potřebovat
- 200 ml bílého vína
- 200 ml rostlinného mléka (použila jsem sojové)
- 2 velké polévkové lžíce Hrašky (používám místo mouky na zahuštění)
- šťávu z 1/2 citrónu
- 1 malou cibuli
- 2 stroužky česneku
- hrst vlašských ořechů
- čerstvou petrželku (nemusí být)
- olivový olej
- pepř, sůl na dochucení
Na olivovém oleji si na pánvi zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku. Až začne cibulka zlátnout, přidáme k ní nadrobno nakrájený česnek a ještě chvíli restujeme, dokud se česnek nerozvoní.
Mezitím si smícháme studenou vodu s Hraškou (nebo moukou). Pokud se vám tvoří hrudky, zbavíte se jich metličkou. Do směsi přilijeme víno a znovu promícháme. Hotovou směs vody, vína a Hrašky pomalu přiléváme k orestovanému česneku a cibuli. Na pánev ji za stálého míchání lijeme pomalu, aby se omáčka nesrazila. Do omáčky můžeme přidat hrst nasekaných vlašských ořechů a čerstvou petrželku.
Omáčku provaříme asi 15 – 20 minut a na závěr dochutíme solí, pepřem a šťávou z 1/2 citrónu. Do hotové směsi zamícháme těstoviny a můžeme podávat.