VYNIKAJÍCÍ BULGUR SE „SMETANOU“ A PEČENOU ŘEPOU


Na 2 porce budete potřebovat

  • 1 hrneček bulguru
  • 2 červené řepy
  • Bambovu sůl (koupíte na internetu nebo v prodejnách zdravé výživy)
  • olivový olej
  • cca 150 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
  • cca 50 ml sojového mléka
  • 1 stroužek česneku

Základ tohoto receptu je bulgur smíchaný s doma vyrobenou „smetanou“ ze sojového mléka a oleje a Bambovou solí. Můžete použít obyčejnou sůl a oblíbené koření, ale právě v tomto jídle chuť Bambovy soli dokonale vynikne 🙂

Bulgur uvaříme dle návodu – 1 díl bulguru na 2 díly osolené vody. Voda se přivede k varu, nechá cca 4 minuty vařit a po té se plamen vypne a bulgur se nechá cca 10  minut dojít pod pokličkou.  Důležité je, aby se bulgur nerozvařil. Když je bulgur měkký, zamícháme do něho trochu olivového oleje (cca 2 polévkové lžíce), aby se nám zrníčka bulguru příliš neslepovala a je – li potřeba, bulgur dosolíme.

Mezitím si do šlehací nádoby nalijeme asi 5o ml sojového mléka a za stáleho mixování tyčovým mixérem začneme postupně přilévat rostlinný olej (cca 150 ml slunečnicového nebo řepkového oleje, používám např. Vegetol), dokud se cca do 30 vteřin nevytvoří z mléka a oleje hustý krém „smetana“. Správné množství oleje poznáme tak, že nám směs zhoustne a získá krémovou konzistenci. Do takto vytvořené „smetany“ vymačkáme 1 stroužek česneku.

Bulgur smícháme s cca 2 – 3 polévkovými lžícemi „smetany“ a dochutíme Bambovou solí. Pokud chceme, můžeme do bulguru zamíchat ještě na kostičky nakrájenou upečenou červenou řepu. Řepa se peče v troubě cca 60 – 90 minut, obvykle se dává neloupaná do alobalu s olejem a solí. Já jsem řepu upekla jen tak, že jsem ji dala omytou do trouby (bez koření, oleje a alobalu) a když byla měkká, oloupala jsem ji a nakrájela do bulguru.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.