Avokádo je pro mě přímo „zázračné“ovoce, které má obrovské spektrum využití. Můžete z něj dělat smoothie, jíst ho jen tak na chlebu posypané solí a pepřem, udělat z něj quacamole, péct ho v troubě jako hot wings, dělat z něj fantastické čokoládové pěny a dorty a také vám dobře poslouží jako čokoládová náplň do těchto výborných šneků.
A k tomu všemu praktickému využití je navíc avokádo super potravinou v tom pravém slova smyslu, protože je zdrojem minerálních látek draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitamínů C, E, K, H, B3 a B5 (kyseliny pantothenové). Dužina obsahuje kyselinu olejovou, palmitovou a linolovou.
Na asi 16 – 18 šneků z kynutého těsta s čokoládovou náplní z avokáda a datlí budeme potřebovat:
Těsto
- 185 ml mléka (používám rostlinné mléko – zde jsem použila instantní kokosový nápoj, např. 1 polévkovou lžíce nápoje smíchám s požadovaným množstvím vody a vytvořím tak rostlinné mléko)
- 1 sáček sušeného droždí
- 55 g cukru (používám třtinový cukr)
- 4 lžíce másla (používám Alsan)
- 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu – vanilkové aroma
- 200 g celozrnné špaldové mouky + 140 g hladké mouky
- špetka soli
Náplň
- 2 avokáda
- cca 5 datlí dle chuti
- 2 polévkové lžíce kakaa
Do mléka vysypeme sáček sušeného droždí, přidáme špetku soli a trošku cukru a necháme vzejít kvásek (trvá to asi 5 minut).
Mezi tím si v misce smícháme rozpuštěný Alsan a vanilkové aroma. Ve velké míse si smícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme rozpuštěný Alsan s vanilkovým aroma a vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň 1,5 hodiny kynout.
Náplň si připravíme tak, že avokáda zbavíme pecky, oloupeme je a tyčovým mixérem rozmixujeme. Do vzniklé směsi přidáme omyté vypeckované datle a 2 polévkové lžíce kakaa a znovu mixujeme, dokud není směs hladká.
Datle používám „masité“, jsou velmi sladké, proto není potřeba náplň sladit.
Vykynuté těsto si rozválíme na pomoučené ploše, pomažeme polevou, zatočíme a nakrájíme na cca 16 – 18 kousků. Ty vkládáme postupně do vymazanané dortové formy o průměru cca 26 cm, jejíž dno si vysteleme pečícím papírem.
Šneky pečeme na 180 C 20 – 30 minut, dokud není těsto pružné na dotek. Před koncem pečení na šneky můžeme naklást ještě několik malých kousků Alsanu a nechat ho na nich rozpustit.