Naprosto geniální kombinace chutí, kterou můžete uctít návštěvu během zahradní party nebo jí vyřešit rychlou, ale vážně moc dobrou večeři, čočku totiž nemusíte namáčet předem a vaří se jen 10 minut. Za inspiraci děkuju kamarádce Ditě 🙂 Čočka obsahuje hodně vlákniny, železa a manganu, dále v ní najdete selen, zinek a fosfor, kyselinu listovou a B6.
Na hummus z červené čočky budete potřebovat:
(Na asi 2 – 3 porce)
- 150 g červené čočky + cca 280 ml vody
- 2 stroužky česneku
- cca 6 polévkových lžic olivového oleje
- velkou hrst bylinek dle chuti – např. oregáno, bazalku, pažitku, saturejku, …
- šťávu z 1 limetky (nebo citrónu)
- sůl na dochucení
Na bylinkovo – česnekovou bagetu budete potřebovat:
- bagety
- olivový olej
- česnek
- velkou hrst bylinek dle chuti – např. oregáno, bazalku, pažitku, saturejku, …
- sůl
A ještě nezapomeňte na kapary 🙂 (eventuálně můžete doplnit rukolou, ale ta není nutná).
K pití se hodí třeba dobrý sekt 🙂 Sekty a tichá vína nakupuju pravidelně na lahvoteka.cz 🙂
Červenou čočku propláchneme a v cca 280 ml vody uvaříme doměkka. Trvá to asi 10 minut. Dáme pozor, abychom čočku nerozvařili úplně na kaši, je lepší, když se úplně nerozpadne. Uvařenou čočku zcedíme (pokud v ní zbyla ještě voda) a necháme chvíli vychladnout (stačí 10 minut).
Po té přidáme na kousky nakrájené bylinky, olivový olej, česnek, šťávu z limetky (nebo z citrónu), sůl a tyčovým mixérem krátce promixujeme. Není nutné mixovat hummus úplně na jemno, osobně ho dělám v tomto případě trochu hrubší, aby v něm byly někde cítit zrníčka čočky.
Na bylinkovo – česnekové bagety si nakrájíme hrst bylinek, kterou přidáme do olivového oleje. Osolíme a také přidáme česnek. Množství surovin záleží na vaší chuti. Hotovou směsí pokapeme bagety, které dáme na cca 5 – 7 minut upéct do trouby na přibližně 200 C. Bagety je dobré hlídat, aby se nepřipálily.
Pak už jen stačí otevřít kapary a užít si skvělé jídlo 🙂 Dobrou chuť.
Zaujal vás recept? Hummus můžete vyzkoušet také v jeho tradiční podobě – z cizrny. Mrkněte na recept.