Na 8 porcí budete potřebovat
- 1 400 g brambor
- 170 g celeru
- 170 g mrkve
- 6 – 7 velkých polévkových lžic domácí majonézy vyrobené podle receptu ZDE (bez česneku)
- 30 g cibule (1 menší cibule)
- 210 g nakládaných okurek
- 210 g sterilovaného hrášku
- 1 velká polévková lžíce hořčice
- 12 polévkových lžic láku z okurek
- 5 polévkových lžic nálevu z hrášku
- pepř a sůl na dochucení
Brambory uvaříme ve slupce – vybíráme varný typ A vhodný pro přípravu salátů. Celer a mrkev oloupeme a uvaříme doměkka, dáváme pozor, abychom zeleninu nerozvařili. Vychladlé brambory, mrkev a celer nakrájíme na drobné kostičky, přidáme nadrobno nakrájené okurky, najemno nakrájenou syrovou cibuli a hrášek. Smícháme s domácí majonézou, kterou připravíme podle receptu ZDE (na majonézu do salátu jsem vyšlehala asi 90 ml mléka s cca 200 – 250 ml oleje, dochutila 2 čajovými lžičkami hořčice a šťávou z 1/2 citrónu). Salát dochutíme cca 1 polévkovou lžící hořčice, 12 polévkovými lžícemi láku z okurek a 5 polévkovými lžícemi nálevu z hrášku. Dosolíme, dopříme a necháme odležet v chladu nejlépe přes noc.
Salát podávám s ROBI masem obaleným v Hrašce a strouhance z čerstvého pečiva.