Na 12 kousků potřebujeme
Na těsto
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 2 polévkové lžíce cukru
- 1 polévková lžíce octa
- 1/2 hrnku kokosového oleje (olej neskladuji v lednici, takže je dobře povolený a s moukou se dobře spojí)
- 4 – 6 lžic ledové vody
- špetka soli
Náplň
- 425g dýňového pyré (uvařená dýně Hokkaido)
- 225g tofu natural
- 1/3 – 2/3 hrnku cukru (množství dle chuti)
- 2 polévkové lžíce škrobu
- 1 čajová lžička skořice, popřípadě perníkového nebo vánočního koření dle chuti
- 1/2 čajové lžičky muškátového oříšku
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu (nemusí být)
- špetka soli
V robotu si smícháme mouku, cukr, ocet, olej a špetku soli. Do vytvořené hmoty přidáme 4 – 6 polévkových lžic (většinou stačí 4 lžíce) studené vody a znovu promícháme. Vzniklé těsto dáme na vál a ještě chvíli rukama hněteme, dokud se všechny suroviny dokonale nespojí a těsto není hladké. Po té ho dáme do mikrotenového pytlíku a necháme ho odpočinout v lednici alespoň hodinu nebo přes noc.
Před tím, než s těstem začneme pracovat, ho vyndáme alespoň 40 minut předem z lednice. I když by se po té zdálo, že je těsto stále příliš tuhé, stačí ho chvíli zahřívat v ruce, dokud nezačne kokosový tuk v něm vlivem tepla vašich rukou měknout. Těsto teplem brzy povolí a dá se s ním pracovat. I když se může na začátku drolit tak tím, jak ho v ruce zahřeje, se kousky postupně spojí.
Těsto si dáme mezi dva pečící papíry a vyválíme placku, kterou umístíme do formy na koláče. Na vrchní část těsta položíme pečící papír, který zatížíme – např. hrachem. Troubu si předehřejeme na 180 C a dáme do ní korpus, který pečeme asi 20 – 25 minut. Po té sundáme pečící papír se zátěží a ještě dopékáme cca 15 minut, dokud vnitřek těsta nezezlátne. Na takto upečený korpus nalijeme náplň a pečeme ještě asi 20 -25 minut.
Dýni Hokkaido si omyjeme, oloupeme, vydlabeme z ní semínka a nakrájíme ji na malé kousky. Kousky dýně povaříme ve vodě, dokud nejsou úplně měkké (přibližně 15 – 20 minut). Po té vodu slijeme a dýni necháme vychladnout. Vychladlou dýni rozmixujeme a přidáme k ní na kousky nakrájené tofu natural. Znovu mixujeme, dokud se tofu s dýní nespojí do hladkého krému. Do směsi přidáme 2 lžíce škrobu (škrob si rozpustím v malém množství vody a po té přidám do směsi dýně a tofu). Dochutíme cukrem nebo jiným sladidlem, špetkou soli, vanilkovým extraktem (nemusí být) a kořením – například skořicí nebo perníkovým kořením. Výborné je také vánoční koření.