Na 4 tortily (tj. 2 porce) budeme potřebovat:
Na tortily
- 1 hrnek hladké nebo celozrnné špaldové jemně mleté mouky
- 25 g olivového oleje
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/4 hrnku vody
- 1 čajová lžička lněného semínka (nemusí být)
Náplň
- 1 plechovka fazolí
- 1 cibule
- 4 polévkové lžíce kukuřice
- koření chilli con corne
- olivový olej
- 1/4 ledového salátu
- 2 rajčata
- 1 avokádo
- šťáva z 1 citrónu
- 2 stroužky česneku
- chilli
- pepř
- sůl
Rostlinný sýr na posypání
Na olivovém oleji si zpěníme na drobno nakrájenou cibulku, přidáme fazole, kukuřici a dochutíme kořením na chilli con corne. Do náplně připravíme na proužky nakrájený ledový salát a na půlměsíčky nakrájená rajčata. Avokádo si rozmačkáme vidličkou, smícháme s namačkanými 2 stroužky česneku a šťávou z 1 citrónu. Dochutíme solí, pepřem a chilli.
Všechny ingredience na tortily smícháme a vytvoříme těsto, které si rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu vyválíme co nejtenčí placku – tortilu. Tortila by měla být asi 1 – 1,5 mm tenká. Tortilu vložíme na pánev a opékáme ji na sucho z každé strany asi 30 – 40 vteřin. Z pánve ji sundáváme, když ještě není úplně dodělaná z toho důvodu, aby se dala dobře zamotat. Když ji na pánvi necháte moc dlouho, bude se při balení lámat.
Tortilu sundáme z pánve a ještě horkou ji naplníme a zabalíme. Na tortilu nandáme směs z fazolí a kukuřice – stačí cca 2 – 2,5 polévkové lžíce. Na ni dáme ledový salát, rajčata a cca 2 polévkové lžíce omáčky z avokáda. Tortily zabalíme a dáme na vymazaný plech. Posypeme je rostlinným sýrem a necháme na cca 4 minuty dopéct pod gril.
S tortilami pracujeme rychle, protože chladnutím tvrdnou a nedá se s nimi později tak dobře pracovat.