Koláč z ovesných vloček a rebarbory vás dostane svojí lehkostí a zajímavou sladkokyselou chutí. Jestli jste rebarboře nepřišli ještě na chuť, tahle kombinace vás přesvědčí o jejím místě i ve vaší kuchyni. Rebarbora obsahuje vitamíny skupiny B a minerály horčík, fosfor, železo, jód, mangan a draslík.
Co budete na koláč z ovesných vloček a rebarbory potřebovat:
Těsto
- 130 g hladké mouky
- 200 g vloček
- 100 g cukru
- 100 g rostlinného tuku Alsan (v původním receptu je 170 g, ale 100 g stačí)
- 1/2 prášku do pečiva
- špetku soli
Náplň
- 340 g rebarbory (koláč je výborný i v kombinaci reborbary a jahod v poměru 1:1)
- 1 polévkovou lžíci citrónové šťávy
- 1 sáček pudinku – použila jsem jahodový
- cukr dle chuti
- pár jahod (použila jsem cca 6 kusů)
Všechny přísady na těsto smícháme a vytvoříme drobenku. Přibližně 1,5 hrnečku drobenky odsypeme stranou a zbylou drobenku vltačíme do vymazané formy (používám kulatou dortovou formu, kterou vykládám pečícím papírem a okraje vymažu rostliným tukem nebo olejem).
Rebarboru oloupene, nakrájíme na malé kousky a v trošce vody podusíme (cca 1 deci vody). Po té přidáme citrónovou šťávu, jahodový pudink a cukr a rebarborovo-pudinkovou směs necháme za stálého míchání zhoustnout. Když je pudink hotový, nalijeme připravenou směs do formy, na vrch naklademe pokrájené jahody a posypeme zbytkem drobenky.
Koláč z ovesných vloček a rebarbory pečeme na 180 C asi 30 – 35 minut.
Máte rádi deserty z vloček? Vyzkoušejte raw pomerančový dort s kešu krémem, který je lehký jako sen nebo raw mrkový dort s citrónovým krémem z kešu.