KOLÁČ Z VLOČEK A REBARBORY


Koláč z ovesných vloček a rebarbory vás dostane svojí lehkostí a zajímavou sladkokyselou chutí. Jestli jste rebarboře nepřišli ještě na chuť, tahle kombinace vás přesvědčí o jejím místě i ve vaší kuchyni. Rebarbora obsahuje vitamíny skupiny B a minerály horčík, fosfor, železo, jód, mangan a draslík.

 

 

Co budete na koláč z ovesných vloček a rebarbory potřebovat:

Těsto

  • 130 g hladké mouky
  • 200 g  vloček
  • 100 g cukru
  • 100 g rostlinného tuku Alsan (v původním receptu je 170 g, ale 100 g stačí)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetku soli

Náplň

  • 340 g rebarbory (koláč je výborný i v kombinaci reborbary a jahod v poměru 1:1)
  • 1 polévkovou lžíci citrónové šťávy
  • 1 sáček pudinku – použila jsem jahodový
  • cukr dle chuti
  • pár jahod (použila jsem cca 6 kusů)

 

Všechny přísady na těsto smícháme a vytvoříme drobenku. Přibližně 1,5 hrnečku drobenky odsypeme stranou a zbylou drobenku vltačíme do vymazané formy (používám kulatou dortovou formu, kterou vykládám pečícím papírem a okraje vymažu rostliným tukem nebo olejem).

Rebarboru oloupene, nakrájíme na malé kousky a v trošce vody podusíme (cca 1 deci vody). Po té přidáme citrónovou šťávu, jahodový pudink a cukr a rebarborovo-pudinkovou směs necháme za stálého míchání zhoustnout. Když je pudink  hotový, nalijeme připravenou směs do formy, na vrch naklademe pokrájené jahody a posypeme zbytkem drobenky.

Koláč z ovesných vloček a rebarbory pečeme na 180 C asi 30 – 35 minut.

 

 

Máte rádi deserty z vloček? Vyzkoušejte raw pomerančový dort s kešu krémem, který je lehký jako sen nebo raw mrkový dort s citrónovým krémem z kešu.