Jablkový koláč z křehkého těsta budete mít rychle hotový a také rychle snědený, protože je opravdu MOC dobrý 🙂
Na jablkový koláč z křehkého těsta budeme potřebovat:
- křehké těsto vyrobené dle tohoto receptu – místo kokosového oleje můžeme použít rostlinný tuk Alsan (1/2 kostky)
- 500 g na plátky nastrouhaných jablek (jablka neloupu)
- 1/2 hrnku sušených švestek
- 1/2 hrnku ořechů (použila jsem směs mandlí (neloupu je), kešu a lískových ořechů)
- 1/2 sáčku vanilkového pudinku (z konvenčních používám jen Dr. Oetker)
- cca 6 polévkových lžic jogurtu – použila jsem bílý Natural jogurt od Alpro
- 1 vanilkový cukr (resp. vanilinový – víme, jak to je 🙂 )
- špetku skořice nebo vánočního koření se skořicí (vánoční koření vyrábí např. Marks and Spencer)
- a samozřejmě rum – s Tuzemákem nezkazíte žádný recept!
Dle receptu vyrobíme křehké těsto, které necháme asi hodinu odpočívat v lednici. (Všechny suroviny na křehké těsto zpracuji během 30 vteřin v robotu – takže s přípravou těsta není skutečně žádná práce).
Po hodině vyndáme těsto z lednice, vyválíme si ho mezi dvěma pečícími papíry a přendáme do formy. V misce si smícháme 6 velkých polévkových lžic sojového jogurtu s polovinou sáčku vanilkového cukru a 2/3 vzniklé směsi těsto potřeme a po té zasypeme vanilkovým pudinkem.
Jablka zbavíme jadřinců a v robotu nastrouháme na jemno. Sušené švestky omyjeme a rozmixujeme spolu s ořechy – přidáme přibližně 3 polévkové lžíce rumu, aby se lépe mixovalo 🙂
Na jogurt dáme nakrájená jablka, posypeme směsí švestek s ořechy a zasypeme vanilkovým pudinkem a zbylou polovinou vanilkového cukru.
Takto připravený koláč ještě postříkáme rumem a zbytkem jogurtu cikcak 🙂 Koláč pečeme asi 40 minut při teplotě cca 180 C. Křehké těsto je díky jogurtu, šťávy z jablek a rumu krásně vláčné hned po vyndání z trouby 🙂