OVOCNÝ KOLÁČ Z KŘEHKÉHO TĚSTA S KOKOSOVOU „SMETANOU“


Na 12 kousků potřebujeme

Na těsto

  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1/2 hrnku kokosového oleje (olej neskladuji v lednici, takže je dobře povolený a s moukou se dobře spojí)
  • 4 – 6 lžic ledové vody
  • špetka soli

Na náplň

  • 2 plechovky kokosového mléka na kokosovou smetanu podle receptu ZDE
  • nebo 1 plechovku kokosového mléka + 1 koupenou rostlinnou šlehačku – VÝBORNÁ je zn. Valsoia (v prodejnách zdravé výživy)

Na ozdobu

  • ovoce dle chuti (použila jsem např. maracuju, pitáju, kiwi)
  • eventuálně kokos na posypání a hořká čokoláda

Z ingrediencí na těsto si vyrobíme korpus.

V robotu si smícháme mouku, cukr, ocet, olej a špetku soli. Do vytvořené hmoty přidáme 4 – 6 polévkových lžic (většinou stačí 4 lžíce) studené vody a znovu promícháme. Vzniklé těsto dáme na vál a ještě chvíli rukama hněteme, dokud se všechny suroviny dokonale nespojí a těsto není hladké. Po té ho dáme do mikrotenového pytlíku a necháme ho odpočinout v lednici alespoň hodinu nebo přes noc.
Před tím, než s těstem začneme pracovat, ho vyndáme alespoň 40 minut předem z lednice. I když by se po té zdálo, že je těsto stále příliš tuhé, stačí ho chvíli zahřívat v ruce, dokud nezačne kokosový tuk v něm vlivem tepla vašich rukou měknout. Těsto teplem brzy povolí a dá se s ním pracovat. I když se může na začátku drolit tak tím, jak ho v ruce zahřeje, se kousky postupně spojí.

Těsto si dáme mezi dva pečící papíry a vyválíme placku, kterou umístíme do formy na koláče. Na vrchní část těsta položíme pečící papír, který zatížíme – např. hrachem. Troubu si předehřejeme na 180 C a dáme do ní korpus, který pečeme asi 20 – 25 minut. Po té sundáme pečící papír se zátěží a ještě dopékáme cca 15 minut, dokud vnitřek těsta nezezlátne.

Vychladlý korpus potřeme poctivou vrstvou kokosové smetany, kterou si vyrobíme podle receptu ZDE z kokosového mléka a cukru. Také můžeme použít kupovanou rostlinnou šlehačku – výborná je viz. na fotce níže (koupíte ve zdravé výživě). Vynikající náplň také vznikne, když spolu vyšleháte 1 kokosovou smetanu, kterou si připravíte doma + 1 kupovanou rostlinnou viz. fotka níže.

Na náplň poklademe oblíbené ovoce dle chuti. Já jsem použila např. exotické – maracuju, pitáju a kiwi.

Dozdobit můžete kokosem, kakaovými boby nebo rozpuštěnou čokoládou s kokosovým olejem. Před podáváním necháme koláč odležet v chladu nejlépe přes noc.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.