BANÁNY V ČOKOLÁDĚ


Tenhle recept je opravdu provařený a určitě ho znáte. Chystala jsem se na něho dlouho, ale musela jsem počkat, než uhodí tuhé mrazy, protože patřím mezi to málo lidí, kteří nemají mrazák 🙂

Banány v čokoládě je zdravá mlsací alternativa plná vitamínů C,B, A a minerálních látek jako hořčík, fosfor, vápník a draslík. Hořká čokoláda je významným zdrojem vitamínů A, B1, B2, B3, C a E a dalších zdraví prospěšných látek.

Banány v hořké čokoládě
Banány v hořké čokoládě

Na 6 banánů v čokoládě budeme potřebovat:

  • 3 banány
  • cca 1 velkou polévkovou lžíci kokosového oleje
  • cca 1/2 – 3/4 tabulky hořké čokolády
  • oříšky, kokos atd. na ozdobení
  • dřevené tyčky (použila jsem hůlky na sushi)
  • … kdo chce, může dosladit např. sirupem z Agáve

 

Neoloupané banány dáme na dvě hodiny zmrazit do mrazáku (nebo za okno 🙂 ).

Banány v hořké čokoládě
Banán v hořké čokoládě posypaný ořechy a politý medem

V hrnci si rozpustíme 1 velkou polévkovou lžíci kokosového oleje a přidáme asi polovinu hořké čokolády. Pokud je směs příliš hustá, přidáme více oleje, pokud naopak řídká, přidáme ještě pár kostiček čokolády (vodní lázeň nikdy nepoužívám, zdá se mi to zbytečné, čokoláda se bez problémů rozpustí i v silnostěnném hrnci).

Banány v hořké čokoládě

Zmrzlé banány vyndáme z mrazáku, oloupeme, přepůlíme a opatrně napíchneme na tyčku – mně to šlo dobře. Po té banány namáčíme v rozpuštěné čokoládě a pokládáme na pečící papír. Kdo chce, může banány ozdobit např. kokosem, nastrouhanými mandlemi atd.

Banán v hořké čokoládě posypaný ořechy a politý medem
Banán v hořké čokoládě posypaný ořechy a politý medem

Když máme všechny banány obalené v čokoládě, dáme je zpátky zmrazit. Komu by při podávání banánů přišly málo sladké, může je polít ještě např. sirupem z agáve nebo medem. Evnetuálně lze osladit již rovnou čokoládu 🙂

Dobrou chuť!