KARBANÁTKY Z ČERVENÉ ČOČKY


Recept na karbanátky z červené čočky mě napadnul v okamžiku, kdy jsem přemýšlela, jak doplním plánovanou večeři o bílkoviny. Čočka obsahuje také železo, mangan, zinek, selen, fosfor, kyselinu listovou a vitamín B6.

Karbanátky z červené čočky se zeleninou a domácí majonézou
Karbanátky z červené čočky se zeleninou a domácí majonézou

Na karbanátky z červené čočky budeme potřebovat:

  • 1  cibuli
  • 3 mrkve
  • 1 kořenovou petržel
  • 120 g červené čočky
  • cca 300 ml vody
  • cca 5 polévkových lžic oleje
  • 4 čajové lžičky lahůdkového droždí
  • oregáno
  • sůl

Červenou čočku propláchneme, zalijeme 300 ml vody a dáme na vařit na 20 minut, dokud není čočka měkká.

Karbanátky z červené čočky

Na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibulku, přidáme na hrubo nastrouhanou mrkev a kořenovou petržel a opečeme do zlatova.

Pokud se nám během vaření z čočky nevyvaří všechna voda, přebytečnou tekutinu slijeme, po té k čočce přidáme opečenou zeleninu a dochutíme oregánem a solí.

Vzniklou hmotu necháme vychladnout a pak z ní rukama, které si můžeme průběžně namáčet ve vodě, tvarujeme karbanátky, jenž pokládáme na olejem potřený pečící papír.

Karbanátky z červené čočky pečeme asi 15 – 20 minut v troubě vyhřáté na 200 stupňů.

Karbanátky z červené čočky se zeleninou a domácí majonézou
Karbanátky z červené čočky se zeleninou a domácí majonézou

Karbanátky jsou skvělé se syrovou zeleninou nebo třeba s dušenými fazolovými lusky. Přidat můžete i domácí majonézu, kterou si během pěti minut vyrobíte dle receptu zde.