Myslím, že pizza nemusí být nutně nezdravé jídlo z fast foodu. Když vynecháte sýr a přidáte více zeleniny, získáte lehké jídlo, které vás zasytí. Dřív jsem si pizzu neuměla bez sýra představit, ale dnes mi její zeleninová varianta chutná mnohem víc. Zkuste to také 🙂
Na pizzu plnou zeleniny budete potřebovat:
Na těsto – z množství surovin máte 2 plechy:
- 500 g hladké mouky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 kostky droždí
- 250 ml vlažné vody
- sůl
Na rajčatovou omáčku – sugo pomodoro:
- Pasírovaná rajčata – používám Passata di Pomodoro od San Fabio z Penny Marketu – na 1 pizzu cca 250 g
- nebo 1x rajčata v plechovce (ta stačí rozmixovat tyčovým mixérem)
- 3 stroužky česneku
- cca 2 polévkové lžíce olivového oleje
- sůl, pepř nebo oregano dle chuti
Přiznávám, že jsem dřív dělala pizzu s kečupem (ano, ano 🙂 ), ale je to škoda. Rajčatovou omáčku máte hotovou za 5 minut a chutná MNOHEM lépe 🙂
A co na vrch?
Na pizzu dávám nejraději plátky rajčat, cuketu, žampiony, kukuřici, olivy a červenou cibuli 🙂
Jak na to?
Z trochy vody, špetky cukru a kvasnic si připravíme kvásek. Když kvásek vzejde, odvážíme si mouku, kvásek do ní vlijeme, přidáme zbytek vody a dvě lžíce olivového oleje, osolíme a vypracujeme těsto. To si rozdělíme na dva díly, dáme do igelitových sáčků a necháme odpočinout v lednici alespoň 4 hodiny, ideálně 12 hodin. Těsto vám vydrží v lednici i déle – např. několik dní. POZOR – těsto i přes chlad v lednici stále pracuje, a tak je důležité sáček s těstem dobře uzavřít, aby vám v lednici „nevyteklo“.
Troubu si rozehřejeme naplno. Na plech dáme pečící papír, který si pokaždé potřu ještě olejem. Na pečící papír dáme těsto, které pomocí mokrých rukou rozetřeme po celém plechu. Z uvedeného množství je těsto velmi tenké (což potřebujeme).
Na těsto nalijeme připravené sugo pomodoro a pokladame na drobno nakrájenou zeleninu. Já dávám například rajčata, na ta plátky cukety, žampiony, posypu kukuřicí, nakrájenými olivami a na půlměsíčky nakrájenou cibulí. Na závěr pizzu osolím, posypu kořením – bazalkou a oreganem – a pokapu pár kapkami olivového oleje.
Pizzu peču zhruba na 220 C cca 12 -15 minut.