PIZZA – VÝBORNÉ TĚSTO A MRAKY ZELENINY


Myslím, že pizza nemusí být nutně nezdravé jídlo z fast foodu. Když vynecháte sýr a přidáte více zeleniny, získáte lehké jídlo, které vás zasytí. Dřív jsem si pizzu neuměla bez sýra představit, ale dnes mi její zeleninová varianta chutná mnohem víc. Zkuste to také 🙂

Pizza
Pizza

Na pizzu plnou zeleniny budete potřebovat:

Na těsto – z množství surovin máte 2 plechy:

  • 500 g hladké mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 kostky droždí
  • 250 ml vlažné vody
  • sůl

 

Na rajčatovou omáčku – sugo pomodoro:

  • Pasírovaná rajčata – používám Passata di Pomodoro od San Fabio z Penny Marketu – na 1 pizzu cca 250 g
  • nebo 1x rajčata v plechovce (ta stačí rozmixovat tyčovým mixérem)
  • 3 stroužky česneku
  • cca 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř nebo oregano dle chuti

Přiznávám, že jsem dřív dělala pizzu s kečupem (ano, ano 🙂 ), ale je to škoda. Rajčatovou omáčku máte hotovou za 5 minut a chutná MNOHEM lépe 🙂

A co na vrch?

Na pizzu dávám nejraději plátky rajčat, cuketu, žampiony, kukuřici, olivy a červenou cibuli 🙂

Jak na to?

Z trochy vody, špetky cukru a kvasnic si připravíme kvásek. Když kvásek vzejde, odvážíme si mouku, kvásek do ní vlijeme, přidáme zbytek vody a dvě lžíce olivového oleje, osolíme a vypracujeme těsto. To si rozdělíme na dva díly, dáme do igelitových sáčků a necháme odpočinout v lednici alespoň 4 hodiny, ideálně 12 hodin. Těsto vám vydrží v lednici i déle – např. několik dní. POZOR – těsto i přes chlad v lednici stále pracuje, a tak je důležité sáček s těstem dobře uzavřít, aby vám v lednici „nevyteklo“.

Troubu si rozehřejeme naplno. Na plech dáme pečící papír, který si pokaždé potřu ještě olejem. Na pečící papír dáme těsto, které pomocí mokrých rukou rozetřeme po celém plechu. Z uvedeného množství je těsto velmi tenké (což potřebujeme).

Na těsto nalijeme připravené sugo pomodoro a pokladame na drobno nakrájenou zeleninu. Já dávám například rajčata, na ta plátky cukety,  žampiony, posypu kukuřicí, nakrájenými olivami a na půlměsíčky nakrájenou cibulí. Na závěr pizzu osolím, posypu kořením – bazalkou a oreganem – a pokapu pár kapkami olivového oleje.

Pizzu peču zhruba na 220 C cca 12 -15 minut.

Máte rádi pizzu? Mohla by vám chutnat foccacia – mrkněte na recept 🙂