Příprava jahodových cupcaků trvá opravdu jen malou chviličku. Cupcakes můžete ozdobit třeba „šlehačkou“, kterou si snadno vytvoříte z kokosového mléka. A tipli byste, že je součástí jahodových cupcaků domácí majonéza? Vytvoříte ji snadno a rychle z oleje a sojového mléka 🙂 a je vážně lahodná.
Na 9 rychlých jahodových cupcaků budete potřebovat:
- 2 banány (pokud nemáte jahody, přidejte do receptu ještě 1 banán navíc)
- 1 hrnek mouky (použila jsem 1/2 hrnku hladké a 1/2 hrnku celozrnné mouky)
- cca 3 – 4 polévkové lžíce cukru (dle vaší chuti, cupcakes jsou sladké samy o sobě už jen díky banánům)
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 hrnku domácí majonézy, na kterou potřebujete 50 ml sojového mléka a cca 150 ml rostlinného oleje
- hrst jahod do těsta a pár jahůdek na ozdobení
- 1 plechovku kokosového mléka – osvědčilo se mi kokosové mléko Albert Quality, které v lednici skvěle ztuhne
Nejdříve si připravíme domácí majonézu. Na 1/2 hrnku domácí majonézy budeme potřebovat 50 ml sojového mléka, které si nalijeme do nádoby. Vezmeme tyčový mixér a rostlinný olej, který postupně přiléváme do mléka a tyčovým mixérem zašleháváme. Do cca 15 – 30 vteřin začne směs mléka a oleje tuhnout do konzistence majonézy. Pro pečení nedělám majonézu příliš hustou, ale s takovou konzistencí, aby trochu tekla jako hustší jogurt.
Majonézu si dáme stranou a do nádoby přidáme 2 banány, které tyčovým mixérem rozmixujeme na jemno. Hrst jahod si nakrájíme na malé kousky.
Do větší misky vysypeme 1 hrnek mouky, smícháme ho se 2 čajovými lžičkami kypřícího prášku do pečiva a přidáme cukr dle chuti. Používám třtinový cukr – cca 3 až 4 polévkové lžíce, cupcaky jsou sladké samy o sobě díky banánům.
Do mouky, prášku do pečiva a cukru přidáme rozmixované banány, domácí majonézu a jahody a vše dobře promícháme. Hotové těsto nandáme do formiček na muffiny a pečeme při 180 C cca 25 – 30 minut.
Hotové cupcaky ozdobíme kokosovou „šlehačkou“. Tu si vytvoříme tak, že několik hodin předem (např. 5 hodin předem) dáme kokosové mléko do ledničky. V chladu se nám dobře oddělí tuhá část mléka od zbytku vody. Po otevření plechovky s kokosovým mlékem můžeme touto ztuhlou částí kokosového mléka cupcakes ozdobit. Kdo chce, může tuto ztuhlou část kokosového mléka dosladit moučkovým cukrem (ten si vyrábím tak, že v mixéru rozemelu třtinový cukr na jemno) a pomocí metličky vyšlehat do ještě lepšího krému. Já jsem kokosovým mlékem jahodové cupcaky jen namazala a dozdobila jahodami. V lednici mi dobře ztuhlo kokosové mléko Albert Quality. Pozor, málo tučné kokosové mléko nemusí dobře ztuhnout. Mléko Albert Quality jednak skvěle ztuhlo a také vytvořilo hodně „šlehačky“, což není vždy pravidlem – u některých mlék se vytvoří třeba jen centimetr tenká tuhá vrstva. Přečtěte si více o výrobě kokosové šlehačky/smetany.