Tenhle raw datlový dort je absolutně božský a patří mezi mé favority. Recept na něj je přitom jednoduchý a celá příprava vám zabere méně než 30 minut času.
Na raw datlový dort budete potřebovat:
Na korpus:
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 1 hrnek vloček
- 5 datlí
- 5 polévkových lžic vody
- 2 polévkové lžíce kokosového oleje
Na „krém“:
- cca 20 – 25 vypeckovaných datlí
- 4 polévkové lžíce kokosového oleje
Na ozdobu:
- cca 1/5 tabulky hořké čokolády
- cca 1,5 polévkové lžíce kokosového oleje
- hrst vlaškých ořechů
V mixéru si najemno rozmixujeme vločky a vlašské ořechy. Přidáme 5 datlí a znovu mixujeme. Po té přilijeme cca 5 polévkových lžic vody (můžeme použít vodu, ve které máme zalité datle – viz níže) a 2 polévkové lžíce kokosového oleje a vytvoříme těsto na korpus, které si natlačíme do dortové formy (průměr cca 25 cm), do které si předtím dáme na dno pečící papír a vnitřní okraje vymažeme kokosovým olejem.
Cca 20- 25 datlí si vypeckujeme a zalijeme horkou vodou. Po 10 minutách vodu slijeme a datle rozmixujeme na jemnou pastu. Do pasty přidáme 4 lžíce kokosového oleje a nandáme ji na korpus. Hotový dort ozdobíme vlašskými ořechy nebo kakaovými boby a pokapeme čokoládovou polevou.
Čokoládovou polevu vytvoříme tak, že si v hrnci rozehřejeme hořkou čokoládu s kokosovým olejem v poměru cca 5:2. Vodní lázeň nepoužívám. Dort necháme ztuhnout a vychladnou v lednici nejlépe přes noc a podáváme.
Datle používám „masité“, „čerstvé“ – ne ty vyschlé nedobré podřadné datle, co se prodávají na Vánoce. Tyto datle seženete např. v prodejnách s orientálními potravinami.