VÝBORNÁ ŠKVARKOVÁ POMAZÁNKA Z KOKOSOVÉHO OLEJE


Protože miluju zvířata, sádlo a škvarky zároveň, vymyslela jsem si rostlinnou škvarkovou pomazánku z kokosového oleje. Takhle rostlinná škvarková pomazánka je skutečně vynikající a možná, že ani vaše masožravé návštěvy neodhalí její rostlinný původ.

 

Na rostlinnou škvarkovou pomazánku z kokosového oleje budete potřebovat:

 

  • 130 g celeru
  • 1 velkou cibuli
  • cca 12 – 15 polévkových lžic kokosovového oleje bez vůně – např. KTC Pure Coconut Oil, kupuji v prodejnách s orientálními potravinami, olej bez vůně seženete i online atd.
  • 2 čajové lžičky lahůdkového droždí
  • kmín
  • sůl

 

 

Celer si nakrájíme na drobné kostičky (cca 4 x 4 mm). Na pánev si dáme 2 – 3 polévkové lžíce kokosového oleje a celer na něm pomalu opečeme dozlatova. Během restování celeru si nakrájíme nadrobno cibuli, kterou také samostatně opečeme na kokosovém oleji (kokosový olej musí být bez své typické kokosové vůně). Když je cibule usmažená, přidáme k ní „vyškvařený“ celer a cca 8 – 10 polévkových lžic kokosového oleje, který necháme rozehřát (olej teplem zprůhlední).

Do vzniklé směsi přidáme 2 čajové lžičky lahůdkového droždí, sůl a kmín dle chuti. Dobře zamícháme, nalijeme do skleničky (pro toto množství používám skleničku o objemu cca 272 ml), uzavřeme, dáme vychladnout a ztuhnout do ledničky.

 

 

Hotovou škvarkovou pomazánku před použitím vyndáme včas z ledničky, aby teplem povolila a šla dobře namazat na chleba. Švarková pomazánka je skvělá s domácím chlebem, cibulí a okurkou. Díky cibuli je pomazánka trochu nasládlá – dle chuti ji můžete dodatečně dosolit.

 

Vyzkoušejte domácí chleba, jehož příprava vám zabere max. 2 minuty, a který se skvěle hodí k domácí škvarkové pomazánce.