Tahle úprava cibule je skutečně lahodná, doporučuji recept vyzkoušet. Důležité je vařit cibuli do úplného změknutí. Výslednou přílohu si dávám třeba s grilovanými seitanovými plátky.
Na 2 – 3 porce budeme potřebovat:
- 6 červených cibulí
- 50 g sušených brusinek
- 150 ml červeného vína
- 1,5 polévkové lžíce cukru
- rostlinný olej
- pepř, sůl, balzamikový ocet na dochucení
Brusinky propláchneme v horké vodě. Cibuli nakrájíme na proužky a opékáme ji na mírném plameni asi 20 minut, dokud není úplně měkká. Pokud má cibule tendence se připalovat, podlejeme ji trochou vody. Když cibule změkne, přidáme k ní cukr (ideálně třtinový) a brusinky a ještě chvíli ji opékáme, dokud cukr nezačne karamelizovat. Po té přidáme červené víno, které necháme vydusit asi na polovinu množství. Hotovou karamelizovanou cibuli s brusinkami opepříme a osolíme. Kdo chce, může dle chuti přidat balzamikový ocet.