ROZMARÝNOVO – MANDLOVÉ KREKRY


Na krekry budeme potřebovat

  • 3 a 1/2 hrnku mandlové mouky – použila jsem oloupané mandle, které jsem si v mixéru rozemlela najemno
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 4 polévkové lžíce čerstvého rozmarýnu nakrájeného najemno
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévkovou lžíci rozemletých lněných semínek + 3 polévkové lžíce vody (= náhrada za vajíčko)

Množství ingrediencí si můžeme upravit dle potřeby. Např. na cca 2 plechy kreků jsem použila 1/2 výše uvedeného množství. Rozmarýn doporučuji použít čerstvý a nešetřit jím – jeho chuť je pro krekry zásadní.

Krekry můžeme ozdobit

  • sušenými rajčaty
  • kapary
  • olivami (doporučuji „masitější“ řecké)
  • fíky

Mandle zalijeme horkou vodou, necháme v ní asi 10 minut odstát a oloupeme. Nadrcená lněná semínka smícháme s vodou a necháme také asi 10 minut odstát, dokud voda nezačne „slizovatět“. Oloupané mandle necháme oschnout a po té je rozmixujeme najemno. Přidáme k nim najemno nakrájený rozmarýn, olivový olej a vodu se lněnými semínky. Vzniklé „těsto“ dle chuti dosolíme.

Pokud by hmota nedržela, přidáme více lněných semínek s vodou (= náhrada za vajíčka) nebo pár polévkových lžic vody.  Těsto vyválíme mezi 2 pečícími papíry a vykrojíme z něj kolečka, která pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 C asi 12 – 15 minut.