TIP: KOŠÍČKY S AVOKÁDOVÝM KRÉMEM


Na těsto na košíčky budeme potřebovat:

  • 1 a 1/2 hrnku celozrnné mouky – např. jemně mletá špaldová, případně lze namíchat 1:1 s hladkou moukou
  • 2 polévkové lžíce cukru – pokud chceme cukroví sladší, přidáme cukru více – např. 4 lžíce (osobně dávám ale jen 2),  třtinový cukr si v mixéru rozemelu najemno na „moučkový“ cukr
  • 1 polévkovou lžíce octa
  • 1/2 hrnku kokosového oleje (olej neskladuji v lednici, takže je dobře povolený a s moukou se snadno spojí)
  • 4 – 6 lžic ledové vody
  • špetka soli

Na krém z avokáda budete potřebovat:

  • 2 zralá avokáda
  • 1/4 tabulky hořké čokolády
  • 1 banán (nemusí být)
  • kokosový olej – cca 1 – 2 lžíce – olej chuť výrazně zjemní a díky němu krém lépe ztuhne
  • rum (tuzemák) – pár kapek (nemusí být)
  • cukr nebo sirup dle preferencí

V robotu si smícháme mouku, cukr, ocet, olej a špetku soli. Do vytvořené hmoty přidáme 4 – 6 polévkových lžic (většinou stačí 4 lžíce) studené vody a znovu promícháme. Vzniklé těsto dáme na vál a ještě chvíli rukama hněteme, dokud se všechny suroviny dokonale nespojí. Těsto dáme do mikrotenového pytlíku a alespoň hodinu necháme v lednici odpočinout. Pokud příliš ztuhne, vyndáme ho z lednice s dostatečným předstihem, abychom s ním mohli snadno pracovat.

Formičky na košíčky si vymažeme kokosovým olejem, vmačkáme do nich těsto a dáme péct na cca 6 – 10 minut na 180 C. Vychladlé formičky vyklopíme.

Košíčky můžeme pomazat marmeládou a pomocí cukrářského pytlíku ozdobit krémem z avokáda. Avokádový krém si vyrobíme tak, že avokáda rozmixujeme a smícháme s rozpuštěnou čokoládou a kokosovým olejem. Můžeme dochutit sirupem, rumem, vanilkovým aroma…


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.