HAMBURGERY ZE SOJOVÉHO MASA S DOMÁCÍMI HRANOLKY


Burgery (z uvedeného množství máte 7 ks)

  • 150 g sojového masa (kostky)
  • 135 g nakládaného tofu s cibulí podle receptu ZDE, pokud nemáte naložené, orestujte na pánvi 65 g tofu natural a 65 g cibule nakrájené na půlměsíčky
  • 3 polévkové lžíce hořčice
  • 3 polévkové lžíce Hrašky
  • 4 polévkové lžíce strouhanky z čerstvého pečiva (tj. 1 toastový chléb)
  • 4 čajové lžičky koření na mleté maso
  • 2 stroužky česneku
  • sůl na dochucení

Do hamburgeru si připravíme ještě

  • 1 červenou cibuli nakrájenou na plátky
  • listy ledového salátu
  • kolečko nakládané okurky
  • a nesmí chybět housky na hamburgery 🙂

Domácí majonéza podle receptu ZDE

  • můžeme vylepšit strouhanými nakládanými okurkami a nadrobno nakrájenou cibulí (tatarka)
  • NEBO např. koprem

Quacamole

  • 1 avokádo
  • 1/3 nadrobno nakrájené červené cibule nebo šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • šťáva z 1/2 – 1 citrónu nebo limetky
  • špetka chilli
  • pepř, sůl na dochucení

Hranolky

  • brambory
  • oblíbené koření – použila jsem grilovací koření se zeleninou
  • olivový olej
  • sůl

Sojové kostky uvaříme ve vodě doměkka (10 -15 minut), slijeme je a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme nakládané tofu s cibulí a znovu směs mixujeme dohladka.  (Pokud nemáme tofu s cibulí naložené, můžeme místo toho zkusit tofu s cibulí zlehka orestovat na oleji na pánvi, aby cibule změkla). Přidáme zbytek ingrediencí včetně strouhanky z čerstvého pečiva, které nastrouháme na struhadle – a dobře promícháme. Je – li třeba, můžeme dosolit. V ruce vytvoříme burgery, které poklademe na olejem vymazaný pečící papír a pečeme v rozpálené troubě (220 C) asi 30 minut.

Brambory si nakrájíme na hranolky a hodíme je na 3 minuty do vroucí vody. Po té brambory slijeme, posypeme oblíbeným kořením – např. grilovací – a zákapneme olivovým olejem. Takto připravené brambory dáme na plech, který jsme si nechali předem rozpálit v troubě. Plech by měl být rozpálený tak, že zasyčí, když na něj brambory dáme. Hranolky pečeme na 220 C asi 20 minut spolu s burgery.

K hamburgerům vytvoříme domácí majonézu podle receptu ZDE. Majonézu můžeme vylepšit přidáním nastrouhaných nakládaných okurek a nadrobno nakrájenou cibulí (tatarka) NEBO ji můžete vylepšit např. koprem. Na guacamole si v misce rozmačkáme avokádo téměř na kaši tak, aby zůstaly jen malé kousky. Přidáme cibuli nebo šalotku, česnek, špetku chilli, šťávu z citrónu nebo limetky, pepř a sůl. Do quacamole lze přidat ještě rajčata zbavená vnitřní části – semínek, ale není to nutné.

3 minuty před koncem pečení hranolek a burgerů dáme do trouby ohřát hamburgerové housky, které si před tím rozkrojíme.  Ohřáté housky potřeme guacamole, přidáme sojové burgery, červenou cibuli, eventuálně kolečko nakládané okurky, domácí majonézu, salát a přiklopíme. Dobrou chuť 🙂


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.