Burgery (z uvedeného množství máte 7 ks)
- 150 g sojového masa (kostky)
- 135 g nakládaného tofu s cibulí podle receptu ZDE, pokud nemáte naložené, orestujte na pánvi 65 g tofu natural a 65 g cibule nakrájené na půlměsíčky
- 3 polévkové lžíce hořčice
- 3 polévkové lžíce Hrašky
- 4 polévkové lžíce strouhanky z čerstvého pečiva (tj. 1 toastový chléb)
- 4 čajové lžičky koření na mleté maso
- 2 stroužky česneku
- sůl na dochucení
Do hamburgeru si připravíme ještě
- 1 červenou cibuli nakrájenou na plátky
- listy ledového salátu
- kolečko nakládané okurky
- a nesmí chybět housky na hamburgery 🙂
Domácí majonéza podle receptu ZDE
- můžeme vylepšit strouhanými nakládanými okurkami a nadrobno nakrájenou cibulí (tatarka)
- NEBO např. koprem
Quacamole
- 1 avokádo
- 1/3 nadrobno nakrájené červené cibule nebo šalotky
- 1 stroužek česneku
- šťáva z 1/2 – 1 citrónu nebo limetky
- špetka chilli
- pepř, sůl na dochucení
Hranolky
- brambory
- oblíbené koření – použila jsem grilovací koření se zeleninou
- olivový olej
- sůl
Sojové kostky uvaříme ve vodě doměkka (10 -15 minut), slijeme je a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme nakládané tofu s cibulí a znovu směs mixujeme dohladka. (Pokud nemáme tofu s cibulí naložené, můžeme místo toho zkusit tofu s cibulí zlehka orestovat na oleji na pánvi, aby cibule změkla). Přidáme zbytek ingrediencí včetně strouhanky z čerstvého pečiva, které nastrouháme na struhadle – a dobře promícháme. Je – li třeba, můžeme dosolit. V ruce vytvoříme burgery, které poklademe na olejem vymazaný pečící papír a pečeme v rozpálené troubě (220 C) asi 30 minut.
Brambory si nakrájíme na hranolky a hodíme je na 3 minuty do vroucí vody. Po té brambory slijeme, posypeme oblíbeným kořením – např. grilovací – a zákapneme olivovým olejem. Takto připravené brambory dáme na plech, který jsme si nechali předem rozpálit v troubě. Plech by měl být rozpálený tak, že zasyčí, když na něj brambory dáme. Hranolky pečeme na 220 C asi 20 minut spolu s burgery.
K hamburgerům vytvoříme domácí majonézu podle receptu ZDE. Majonézu můžeme vylepšit přidáním nastrouhaných nakládaných okurek a nadrobno nakrájenou cibulí (tatarka) NEBO ji můžete vylepšit např. koprem. Na guacamole si v misce rozmačkáme avokádo téměř na kaši tak, aby zůstaly jen malé kousky. Přidáme cibuli nebo šalotku, česnek, špetku chilli, šťávu z citrónu nebo limetky, pepř a sůl. Do quacamole lze přidat ještě rajčata zbavená vnitřní části – semínek, ale není to nutné.
3 minuty před koncem pečení hranolek a burgerů dáme do trouby ohřát hamburgerové housky, které si před tím rozkrojíme. Ohřáté housky potřeme guacamole, přidáme sojové burgery, červenou cibuli, eventuálně kolečko nakládané okurky, domácí majonézu, salát a přiklopíme. Dobrou chuť 🙂