Červená čočka má široké spektrum využití. Použít jí můžete na hummus, karbanátky, polévku nebo třeba tuto pomazánku. Věřím, že si pokaždé pochutnáte a hlavně své tělo obohatíte o zdraví prospěšné látky jakými je například železo, mangan, zinek, selen, fosfor, kyselinu listovou a vitamín B6.
Na rychlou pomazánku z červené čočky budeme potřebovat:
- 120 g červené čočky
- 1 cibuli
- 1 mrkev
- 1 kořenovou petržel
- 1/3 celere
- 4 čajové lžičky lahůdkového droždí
- 5 čajových čajových lžiček Ume octa
- oregáno
- cca 300 ml vody
- kdo chce, může přidat klíčky a na ozdobu použít balzamikovou redukci
Červenou čočku propláchneme, zalijeme 300 ml vody a dáme na vařit na 20 minut, dokud není čočka měkká.
Na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibulku, přidáme na hrubo nastrouhanou mrkev, kořenovou petržel a celer a opečeme do zlatova.
Pokud se nám během vaření z čočky nevyvaří všechna voda, přebytečnou tekutinu slijeme, po té k čočce přidáme opečenou zeleninu a dochutíme lahůdkovým droždím, Ume octem, oregánem a solí a pomazánku několikrát krátce pomixujeme tyčovým mixérem.
Kdo chce, může do pomazánky přidat ještě například klíčky – já jsem použila klíčky mungo fazolek, které klíčí velice dobře.