Recept na karbanátky z červené čočky mě napadnul v okamžiku, kdy jsem přemýšlela, jak doplním plánovanou večeři o bílkoviny. Čočka obsahuje také železo, mangan, zinek, selen, fosfor, kyselinu listovou a vitamín B6.
Na karbanátky z červené čočky budeme potřebovat:
- 1 cibuli
- 3 mrkve
- 1 kořenovou petržel
- 120 g červené čočky
- cca 300 ml vody
- cca 5 polévkových lžic oleje
- 4 čajové lžičky lahůdkového droždí
- oregáno
- sůl
Červenou čočku propláchneme, zalijeme 300 ml vody a dáme na vařit na 20 minut, dokud není čočka měkká.
Na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibulku, přidáme na hrubo nastrouhanou mrkev a kořenovou petržel a opečeme do zlatova.
Pokud se nám během vaření z čočky nevyvaří všechna voda, přebytečnou tekutinu slijeme, po té k čočce přidáme opečenou zeleninu a dochutíme oregánem a solí.
Vzniklou hmotu necháme vychladnout a pak z ní rukama, které si můžeme průběžně namáčet ve vodě, tvarujeme karbanátky, jenž pokládáme na olejem potřený pečící papír.
Karbanátky z červené čočky pečeme asi 15 – 20 minut v troubě vyhřáté na 200 stupňů.
Karbanátky jsou skvělé se syrovou zeleninou nebo třeba s dušenými fazolovými lusky. Přidat můžete i domácí majonézu, kterou si během pěti minut vyrobíte dle receptu zde.