Zeleninový „guláš“ je jednoduchá a rychlá polévka, kterou mám ráda pro její ostrou chuť. V podstatě se jedná o polévku „co dům dal“, na které mě baví kombinace chutí zeleniny a gulášového koření.
Na zeleninový guláš budete potřebovat:
Množství zeleniny je asi na 5 – 6 porcí:
- 1 červenou papriku
- 2 cukety
- 4 hlavičky žampionů
- 1 bramboru
- 1 cibuli
- 4 stroužky česneku
- cca 200 ml vody
- 2 polévkové lžíce oleje
- 2 čajové lžičky gulášového koření
- 3 čajové lžičky uzené papriky
- 4 vydatné špetky majoránky
- špetku chilli
- sůl
Žampiony oloupeme a spolu s cuketou a paprikou nakrájíme na malé kousky. Bramboru nastrouháme na hrubo.
Cibuli nakrájíme na jemno a orestujeme na oleji. Přidáme na plátky nakrájený česnek a ještě chvíli opékáme. Po té přidáme nakrájenou zeleninu a nastrouhanou bramboru a restujeme asi 5 minut, aby zelenina pustila ještě více své chuti.
Zeleninovou směs posypeme gulášovým kořením, uzenou paprikou, špetkou chilli a vydatnými špetkami majoránky, zalijeme cca 200 ml vody a necháme provařit, dokud není zelenina dostatečně měkká. (Dáváme si však pozor, abychom ji nerozvařili.) Hotovou polévku dochutíme solí.
Původně jsem chtěla polévku zahustit ještě Hraškou, ale díky množství zeleniny je dostatečně hustá, a tak jsem to už nedělala 🙂
Ochutnejte také guláš z hlívy ústřičné 🙂