Vyzkoušejte recept na kapustové karbanátky, které jsou plné samých zdravých věcí a hlavně jsou opravdu dobré a nenáročné na přípravu.
Na tomto receptu vám chci ukázat, jak se dá připravit super karbanátek z nakládaného tofu. Nakládané tofu je skvělé jen tak k chlebu místo nakládaného sýra, hodí se na zapečení v troubě s pečivem nebo právě do karbanátků.
Na kapustové karbanátky budeme potřebovat:
- 160 g kapusty
- 260 g nakládaného tofu (tj. tofu + cibule)
- 2 polévkové lžíce lněných semínek, které si předem na hodinu namočíme
- 2 polévkové lžíce slunečnicových semínek
- 2 polévkové lžíce vloček
- 3 polévkové lžíce Hrašky
- 3 polévkové lžíce strouhanky (nejlépe z čerstvého pečiva)
- koření na mleté maso – množství dle chuti, já dávám koření hodně 🙂 – třeba i 2 polévkové lžíce…
- trošku oleje na potření pečícího papíru
Kapustu nakrájíme na cca 1 cm široké proužky a krátce – cca 6 minut – ji ve vodě podusíme, aby „zavadla“. Když je kapusta měkká, necháme ji vychladnout. Po té přidáme nakládané tofu a spolu s kapustou rozmixujeme do takové konzistence, aby se s hmotou po přidání ostatních ingrediencí dalo pracovat.
Přidáme lněná semínka (pokud nenasákla všechnu vodu, tak přebytečnou vodu slijeme), vločky, Hrašku, strouhanku a koření na mleté maso a dobře zamícháme.
Namočíme si ruce a mokrýma rukama vytváříme karbanátky, které poklademe na olejem vymazaný pečící papír a pečeme na 220 C cca 25 minut. Během pečení karbanátky 1 -2x otočíme.
Karbanátky používám ráda do svačin na výlety. Akorát je důležité – pokud svačinu balíte předem – nedát do ní rajče nebo jinou zeleninu, která by vám karbanátek rozmočila. Zeleninu určitě vložte nebo přikusujte až při konzumaci karbanátků 🙂