NEJLEPŠÍ JAHELNÍK S OŘECHY, POVIDLY A TOFU „TVAROHEM“


Vyzkoušejte lahodný a vláčný jahelník, který si zamilujete a který chutná i druhý den. Jáhly obsahují minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek), vlákninu a vitamíny skupiny B, a tak jahelníkem potěšíte nejen vaše chuťové pohárky, ale i celé tělo.

Jahelník se švestkami, ořechy, tofu „tvarohem“ a skořicí.

Jahelník dělám ve dvou variantách – jáhly, švestková povidla, tofu „tvaroh“ a vlašské ořechy nebo jáhly, trochu rybízové marmelády, „tofu“ tvaroh, kompotované švestky a vlašské ořechy. Fantazii se ale meze nekladou.

Na cca 12 kousků budete potřebovat:

Na korpus

  • 200 g jáhlů
  • 700 ml + 100 ml rostlinného mléka (použila jsem 400 ml sojového mléka a 400 ml instantního kokosového mléka)
  • 3 polévkové lžíce cukru (používám třtinový)

Na „tvaroh“ z tofu

  • 200 g tofu natural (obyčejné bílé tofu bez příchuti)
  • 100 ml šťávy ze švestkového kompotu + 60 ml rostlinného mléka (nebo použijeme 160 ml rostlinného mléka)
  • cca 2 polévkové lžíce sirupu (používám např. rýžový)

dle vybrané varianty si ještě připravíme

  • cca 200 g švetskových povidel nebo marmeládu (použila jsem rybízovou)
  • 215 g zavařených švestek
  • hrst vlašských ořechů
  • skořici

Jáhly si nasypeme do misky nebo hrnce, v rychlovarné konvici si uvaříme vodu a jáhly 3x spaříme. Dělám to tak, že si na jáhly naliji horkou vodu, promíchám je, nechám asi 30 vteřin odstát, vodu sliji a celý proces ještě 2x opakuji. Když máme jáhly spařené, dáme je do hrnce, přidáme 700 ml rostlinného mléka (použila jsem sojové mléko a instantní kokosové mléko, ale můžete použít také např. rýžové, mandlové apod.) a na mírném plameni vaříme do změknutí asi 15 – 20 minut. Během vaření dáváme pozor, aby se kaše z jáhlů nepřipálila. Když jsou jáhly měkké, přidáme do vzniklé kaše 3 polévkové lžíce cukru nebo jiného sladidla a ještě 100 ml rostlinného mléka. Kaši zamícháme a necháme 15 minut odstát.

Tofu „tvaroh“ z tofu, rostlinného mléka a šťávy z kompotu.

Mezi tím si rozehřeme troubu na 180 C a připravíme z bílého tofu natural „tvaroh“. „Tvaroh“ připravíme tak, že rozmixujeme tofu se šťávou ze švestkového kompotu nebo s rostlinným mlékem a vzniklou směs dosladíme dle chuti cukrem nebo sirupem. Použila jsem 2 polévkové lžíce rýžového sirupu, který seženete v prodejnách zdravé výživy. Tofu rozmixujeme buď se 100 ml šťávy ze švestkového kompotu a 60 ml rostlinného mléka nebo jen 160 ml rostlinného mléka. Výsledný „tvaroh“ je hodně řídký, ale nebojte se, při pečení ztuhne.

Také si připravíme dortovou formu, do které dáme pečící papír a vnitřní okraje vymažeme olejem nebo rostlinným máslem.

Korpus jahelníku potřený domácí marmeládou.

Do dortové formy naklademe polovinu množství jahelné kaše. Na kaši dáme buď povidla (na celý korpus nakladu lžičkou malé hromádky povidel), „tvaroh“ a ořechy nebo kaši potřeme lehce marmeládou, přidáme „tvaroh“, nasekané švestky a ořechy.

Korpus jahelníku se švestkami, ořechy, tofu „tvarohem“ a skořicí.

V obou případech posypu vrstvu nakonec skořicí.

Korpus jahelníku se švestkami, ořechy, tofu „tvarohem“ a skořicí v dortové formě.

Zbylou polovinu kaše z jáhel naklademe opatrně na korpus. Pokud vám nejde kaše roztírat, namočte si lžíci ve vodě nebo v rumu.

Vrchní vrstva jahelníku.

Jahelník pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 C cca 45 minut. Mně chutná teplý i studený. Dobrou chuť.

Jahelník se švestkami, ořechy, tofu „tvarohem“ a skořicí.
Jahelník se švestkami, ořechy, tofu „tvarohem“ a skořicí.