Vyzkoušejte lahodný a vláčný jahelník, který si zamilujete a který chutná i druhý den. Jáhly obsahují minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek), vlákninu a vitamíny skupiny B, a tak jahelníkem potěšíte nejen vaše chuťové pohárky, ale i celé tělo.
Jahelník dělám ve dvou variantách – jáhly, švestková povidla, tofu „tvaroh“ a vlašské ořechy nebo jáhly, trochu rybízové marmelády, „tofu“ tvaroh, kompotované švestky a vlašské ořechy. Fantazii se ale meze nekladou.
Na cca 12 kousků budete potřebovat:
Na korpus
- 200 g jáhlů
- 700 ml + 100 ml rostlinného mléka (použila jsem 400 ml sojového mléka a 400 ml instantního kokosového mléka)
- 3 polévkové lžíce cukru (používám třtinový)
Na „tvaroh“ z tofu
- 200 g tofu natural (obyčejné bílé tofu bez příchuti)
- 100 ml šťávy ze švestkového kompotu + 60 ml rostlinného mléka (nebo použijeme 160 ml rostlinného mléka)
- cca 2 polévkové lžíce sirupu (používám např. rýžový)
dle vybrané varianty si ještě připravíme
- cca 200 g švetskových povidel nebo marmeládu (použila jsem rybízovou)
- 215 g zavařených švestek
- hrst vlašských ořechů
- skořici
Jáhly si nasypeme do misky nebo hrnce, v rychlovarné konvici si uvaříme vodu a jáhly 3x spaříme. Dělám to tak, že si na jáhly naliji horkou vodu, promíchám je, nechám asi 30 vteřin odstát, vodu sliji a celý proces ještě 2x opakuji. Když máme jáhly spařené, dáme je do hrnce, přidáme 700 ml rostlinného mléka (použila jsem sojové mléko a instantní kokosové mléko, ale můžete použít také např. rýžové, mandlové apod.) a na mírném plameni vaříme do změknutí asi 15 – 20 minut. Během vaření dáváme pozor, aby se kaše z jáhlů nepřipálila. Když jsou jáhly měkké, přidáme do vzniklé kaše 3 polévkové lžíce cukru nebo jiného sladidla a ještě 100 ml rostlinného mléka. Kaši zamícháme a necháme 15 minut odstát.
Mezi tím si rozehřeme troubu na 180 C a připravíme z bílého tofu natural „tvaroh“. „Tvaroh“ připravíme tak, že rozmixujeme tofu se šťávou ze švestkového kompotu nebo s rostlinným mlékem a vzniklou směs dosladíme dle chuti cukrem nebo sirupem. Použila jsem 2 polévkové lžíce rýžového sirupu, který seženete v prodejnách zdravé výživy. Tofu rozmixujeme buď se 100 ml šťávy ze švestkového kompotu a 60 ml rostlinného mléka nebo jen 160 ml rostlinného mléka. Výsledný „tvaroh“ je hodně řídký, ale nebojte se, při pečení ztuhne.
Také si připravíme dortovou formu, do které dáme pečící papír a vnitřní okraje vymažeme olejem nebo rostlinným máslem.
Do dortové formy naklademe polovinu množství jahelné kaše. Na kaši dáme buď povidla (na celý korpus nakladu lžičkou malé hromádky povidel), „tvaroh“ a ořechy nebo kaši potřeme lehce marmeládou, přidáme „tvaroh“, nasekané švestky a ořechy.
V obou případech posypu vrstvu nakonec skořicí.
Zbylou polovinu kaše z jáhel naklademe opatrně na korpus. Pokud vám nejde kaše roztírat, namočte si lžíci ve vodě nebo v rumu.
Jahelník pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 C cca 45 minut. Mně chutná teplý i studený. Dobrou chuť.