Na krekry budeme potřebovat
- 3 a 1/2 hrnku mandlové mouky – použila jsem oloupané mandle, které jsem si v mixéru rozemlela najemno
- 1 čajovou lžičku soli
- 4 polévkové lžíce čerstvého rozmarýnu nakrájeného najemno
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 polévkovou lžíci rozemletých lněných semínek + 3 polévkové lžíce vody (= náhrada za vajíčko)
Množství ingrediencí si můžeme upravit dle potřeby. Např. na cca 2 plechy kreků jsem použila 1/2 výše uvedeného množství. Rozmarýn doporučuji použít čerstvý a nešetřit jím – jeho chuť je pro krekry zásadní.
Krekry můžeme ozdobit
- sušenými rajčaty
- kapary
- olivami (doporučuji „masitější“ řecké)
- fíky
Mandle zalijeme horkou vodou, necháme v ní asi 10 minut odstát a oloupeme. Nadrcená lněná semínka smícháme s vodou a necháme také asi 10 minut odstát, dokud voda nezačne „slizovatět“. Oloupané mandle necháme oschnout a po té je rozmixujeme najemno. Přidáme k nim najemno nakrájený rozmarýn, olivový olej a vodu se lněnými semínky. Vzniklé „těsto“ dle chuti dosolíme.
Pokud by hmota nedržela, přidáme více lněných semínek s vodou (= náhrada za vajíčka) nebo pár polévkových lžic vody. Těsto vyválíme mezi 2 pečícími papíry a vykrojíme z něj kolečka, která pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 C asi 12 – 15 minut.