RAJČATOVÁ, OLIVOVÁ A ŠPENÁTOVÁ POMAZÁNKA Z KEŠU


Na základ pomazánky budete potřebovat

  • 1 hrnek (120 g) přes noc namočených kešu oříšků
  • cca 1/4 hrnku vody (cca 6 polévkových lžic)
  • 1 čajová lžička lahůdkového droždí (nemusí být)
  • 2 polévkové lžíce šťávy z citrónu nebo z limetky
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce bílého vína nebo 1 polévkou lžíci octa
  • 1 čajovou lžičku hořčice (ideálně dijonské)
  • sůl dle chuti

Na jednotlivé druhy

  • + cca 5 ks sušených rajčat
  • + cca 5 ks řeckých oliv
  • + hrst čerstvých špenátových listů, česnek

Přes noc ve vodě namočené kešu oříšky slijeme a rozmixujeme spolu se všemi ingrediencemi na základ pomazánky. Vodu přidáváme postupně po lžících, než dosáhneme požadované krémové konzistence.

POZOR! Kešu mixuji postupně v robotu o průměru 8 cm, protože ve větší nádobě se mi oříšky nedaří rozmixovat do hladké krémové konzistence. Oříšky se ve větší nádobě sice rozmixují, ale krém není 100% hladký – je hrubší. Oříšky se nejdříve nasekají a tím, že přiléváme vodu a citronovou šťávu se „drť“ přemění na hladkou „pastu“/krém. Specializovaný mixér na RAW syrovou stravu (food procesor) nemám.

Už hotový základ pomazánky je dobrý, můžeme ho však vylepšit přidáním hrsti špenátu a namačkaným stroužkem česneku pro špenátovou variantu, přidáním pár kousků sušených rajčat pro rajčatovou pomazánku nebo přidáním několika oliv pro olivovou verzi.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.