Pro 3 porce budete potřebovat
- 3 hrušky (na množství 250 ml vína můžete použít hrušek až 6)
- 250 ml červeného vína (suché nebo polosuché)
- 1 koření „svařené víno“ (Kotanyi)
- 3 čajové lžičky koření na punč (nemusí být)
- 50 g rostlinného tuku (používám Alsan, v původním receptu je máslo)
- 45 g cukru (používám třtinový cukr)
- smetana k podávání – použila jsem domácí kokosovou (kokosové mléko, cukr – dle receptu ZDE)
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Hrušky mírně seřízneme v okolí ‚bubáku‘, aby dobře ,seděly‘ a narovnáme je do hrnce (nejlépe těžkého litinového). Hrušky zalijeme vínem a poklademe na ně kousky rostlinného tuku. Po té je zasypeme 1 balíčkem směsi na svařené víno (Kotanyi), 3 čajovými lžičkami koření na punč a 45 g cukru. Pokud nemáme koření na svařené víno a koření na punč, použijeme místo toho 80 g cukru, 2 svitky skořice a 2 badyány. Hrušky přiklopíme poklicí a pečte ve vyhřáté troubě 30 minut.
Poté hrušky v hrnci vytáhneme z trouby, důkladně je přelijeme vypečenou šťávou, vrátíme do trouby a odklopené je pečeme dalších 40 minut. Během pečení je můžeme ještě 1 – 2x vyndat z trouby a přelít vínem, ve kterém se pečou. Na 3 hrušky jsem měla tekutiny dost, pokud by se však náhodou tekutina vypekla, podlijeme hrušky vodou. Hrušky podáváme teplé, přelité šťávou a se smetanou – třeba kokosovou dle receptu ZDE.