- 100 g kešu oříšků (namočených předem ve vodě alespoň 4 hodiny!)
- 6 polévkových lžic vody
- šťáva z 1,5 – 2 citrónu (záleží na velikosti citrónu)
- 1 velký stroužek česneku
- 1/3 čajové lžičky sladké papriky – dle chuti
- sůl
- pažitka – nemáte – li pažitku, tak alespoň jarní cibulka nebo na drobno nakrájená cibule nebo šalotka – dodají pomazánce spolu s citrónem větší šmrnc
Kešu necháme alespoň 4 hodiny ponořené ve vodě, aby oříšky změkly. Po té je slijeme, dáme do mixéru, přidáme cca 6 polévkových lžic vody a mixujeme do hladka. Vodu přiléváme postupně dle konzistence.
POZOR! Kešu mixuji v robotu o průměru 8 cm, protože ve větší nádobě se mi oříšky nedaří rozmixovat do požadované konzistence. V menší nádobě nože rozsekají i takto malé množství oříšků důkladně do hladkého krému. Oříšky se nejdříve nasekají a tím, že přiléváme vodu se „drť“ přemění na hladkou „pastu“/krém. Specializovaný mixér na syrovou stravu (food procesor) nemám.
Do pasty z rozmixovaných kešu oříšků přidáme sůl, česnek, sladkou papriku a šťávu z citrónu, která pomazánku velice vhodně doladí. Chuť pomazánky perfektně dotáhne pažitka.