MŮJ NEJOBLÍBENĚJŠÍ NEBESKY DOBRÝ DORT


Korpus

  • 1 hrnek vloček
  • 1 hrnek ořechů (mandle, lískové, vlašské nebo jejich mix – co má kdo doma)
  • 3/4 hrnku datlí nebo datlové pasty (pasta vyjde mnohem levněji a do dortů je skvělá)
  • 3 polévkové lžíce kakaa (Holandské na vaření)
  • 4 – 5 polévkových lžic vody – u čerstvého ovoce přidáme cca 4 – 5 lžic, u mraženého stačí 3 lžíce, protože vodu ještě pustí

Navrch

  • čerstvé borůvky
  • čerstvé maliny
  • NEBO například čerstvé jahody
  • vhodné jsou i mražené jahody nebo mražená lesní směs
  • také můžeme použít plátkový kokos

Poleva

  • 7 čajových lžiček kokosového oleje
  • 4 čajové lžičky kakaa (Holandské na vaření)
  • sirup na doslazení (Agave, datlový, …)

V mixéru si rozmixujeme všechny ingredience na korpus. Vznikne hmota, která by díky datlím a vodě měla držet při sobě – pokud ne, přidejte více datlí nebo trošku vody. U čerstvého ovoce přidáme cca 4 – 5 polévkových lžic vody, u mraženého ovoce stačí 3 polévkové lžíce vody, protože ovoce vodu do korpusu ještě samo o sobě pustí. Hmotu natlačíme do předem vymazané dortové formy. Formu si vymažeme kokosovým olejem. Kdo má dost ořechů, může místo vloček použít na korpus jen ořechy.

Na hmotu naklademe buď čerstvé nebo mražené ovoce a také můžeme přidat například plátkový kokos.

Pokud klademe čerstvé ovoce, můžeme před tím korpus namazat ještě např. krémem z tofu (tofu natural + banán), aby ovoce na korpusu lépe drželo. U mraženého ovoce (nedáváme více jak 1 balení, aby se korpus nerozmočil) toto není třeba, protože mražené ovoce pustí hodně vody a tím se s korpusem dobře spojí. Výborné je například mražené lesní ovoce nebo jahody.

Na závěr si rozehřejeme kokosový tuk na mírném plameni.  V létě je většinou již teplem tekutý, a tak to není třeba a rovnou ho tedy smícháme s kakaem a osladíme sirupem. Vzniklou „čokoládou“ dort polijeme a necháme přes noc v lednici, aby ztuhla poleva a především se rozležel a změkl korpus.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.