- řepkový nebo slunečnicový olej (používám Vegetol) – cca 350 ml
- sojové mléko (používám Provamel) – cca 100 ml
- sůl, 1 čajová lžička hořčice (používám ostrou hořčici zn. Timbu), šťáva z půlky citrónu
- dále může být na dochucení česnek, kari, pažitka, …
Do nádoby nalijeme sojové mléko, do kterého postupně přiléváme rostlinný olej a šleháme tyčovým mixérem. Olej přiléváme postupně a šleháme do té doby, dokud nevznikne požadovaná konzistence. Poměr mléka a oleje vychází cca 1:3 až 1:4. Oleje je třeba relativně dost. Proces trvá několik minut – nebojte se přidávat olej, majonéza nakonec skutečně zhoustne.
Po té dochutíme solí, 1 čajovou lžičkou hořčice a šťávou z cca půlky citrónu. Dále můžeme do majonézy přidat, co má kdo rád. Například česnek, kari, pažitku…
Majonéza je druhý den trošku hustší, dá se však naředit mlékem do požadované konzistence, pokud by to někomu vadilo.
Výborná je třeba s pečenýma bramborama 🙂