Těsto
- 280 g hladké mouky
- 140 g rostlinného tuku Alsan
- 8 polévkových lžic vody
- 1/4 čajové lžičky soli
Špenátová náplň
- 400 g listového špenátu
- Hraška
- rostlinný sýr Veganline (není nutný)
- 1 cibule
- muškátový oříšek
- česnek
- sůl
- olivový olej
Ze surovin na těsto si vytvoříme těsto, které necháme 30 minut odpočívat v ledničce. Těsto po té vyválíme, natlačíme do formy, propícháme vidličkou a zatížíme fazolemi, které poklademe na pečící papír a pečeme na 180C cca 20 – 30 minut. Ke konci pečení z těsta sundáme zatížení, aby zezlátlo i na povrchu.
Mezi tím si připravíme náplň. Na olivovém oleji zpěníme cibulku, přidáme špenát, necháme zavadnout. Po té zaprášíme Hraškou a přidáme trochu studené vody. Volíme takové množství, aby se nám vytvořila krémová omáčka. Dochutíme česnekem, muškátovým oříškem a solí. Můžeme vmíchat nastrouhaný rostlinný sýr.
Náplň naklademe na upečený korpus, polejeme trochou olivového oleje, můžeme posypat rostlinným sýrem a slunečnicovými semínky. Pečeme na 200 C cca 20 – 25 minut.