- 1 plechovka cizrny
- 130 g špaget
- 3 velké polévkové lžíce domácí majonézy podle receptu ZDE
- 0,5 polévkové lžíce hořčice (množství dle chuti)
- jarní cibulka nebo cibule
- kurkuma
- pepř
- sůl (u tohoto receptu se doporučuje černá sůl, ale není nutná – osobně jsem ji nepoužívám)
- kapka olivového oleje pro vaření špaget
Ve vroucí osolené vodě s kapkou olivového oleje uvaříme špagety al dente. Špagety slijeme a po té, co vychladnou, je nakrájíme na malé kousíčky – cca 2 mm dlouhé „nudličky“.
Cizrnu si slijeme a rozmixujeme v mixéru dohladka. Aby šlo mixování lépe, přidáme 3 velké polévkové lžíce majonézy. Cizrnu s majonézou ochutíme solí, pepřem a přidáme kurkumu – cca 1/2 lžičky. Kurkuma dodá pomazánce správnou barvu a chuť. Navíc je velmi zdravá 🙂 Pozor – pokud byste dali tohoto koření příliš, tak pomazánka trošku zhořkne.
Do pomazánky přidáme 0,5 polévkové lžíce hořčice (množství dle chuti), nadrobno nakrájenou jarní cibulku nebo cibuli a nadrobno nakrájené špagety. Zamícháme a můžeme v mixéru ještě krátce pomixovat – ale jen chvíli, aby zůstala zachovaná hrubá struktura pomazánky.
Pokud se vám zdá konzistence pomazánky tužší, můžete přidat více majonézy nebo rostlinného mléka. Majonéza má tendenci v lednici tuhnout, a tak můžete pomazánce druhý den vrátit její konzistenci právě například pomocí rostlinného mléka.
Pomazánka je vynikající, opravdu doporučuji zkusit 🙂