VYNIKAJÍCÍ „VAJÍČKOVÁ“ POMAZÁNKA BEZ VAJÍČEK


  • 1 plechovka cizrny
  • 130 g špaget
  • 3 velké polévkové lžíce domácí majonézy podle receptu ZDE
  • 0,5 polévkové lžíce hořčice (množství dle chuti)
  • jarní cibulka nebo cibule
  • kurkuma
  • pepř
  • sůl (u tohoto receptu se doporučuje černá sůl, ale není nutná – osobně jsem ji nepoužívám)
  • kapka olivového oleje pro vaření špaget

Ve vroucí osolené vodě s kapkou olivového oleje uvaříme špagety al dente. Špagety slijeme a po té, co vychladnou, je nakrájíme na malé kousíčky – cca 2 mm dlouhé „nudličky“.

Cizrnu si slijeme a rozmixujeme v mixéru dohladka. Aby šlo mixování lépe, přidáme 3 velké polévkové lžíce majonézy. Cizrnu s majonézou ochutíme solí, pepřem a přidáme kurkumu – cca 1/2 lžičky. Kurkuma dodá pomazánce správnou barvu a chuť. Navíc je velmi zdravá 🙂 Pozor – pokud byste dali tohoto koření příliš, tak pomazánka trošku zhořkne.

Do pomazánky přidáme 0,5 polévkové lžíce hořčice (množství dle chuti), nadrobno nakrájenou jarní cibulku nebo cibuli a nadrobno nakrájené špagety. Zamícháme a můžeme v mixéru ještě krátce pomixovat – ale jen chvíli, aby zůstala zachovaná hrubá struktura pomazánky.

Pokud se vám zdá konzistence pomazánky tužší, můžete přidat více majonézy nebo rostlinného mléka. Majonéza má tendenci v lednici tuhnout, a tak můžete pomazánce druhý den vrátit její konzistenci právě například pomocí rostlinného mléka.

Pomazánka je vynikající, opravdu doporučuji zkusit 🙂


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.