Na 12 kousků potřebujeme
Na korpus
- 2 hrnky nadrobno nakrájené mrkve
- 1 hrnek nadrcených ořechů (například vlašské)
- 1 a 1/2 hrnku nadrobno rozmixovaných vloček
- 1 a 1/2 hrnku datlí
- 3/4 hrnku strouhaného kokosu
- 1 čajová lžička skořice (nebo perníkového koření)
- 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
- 1/8 čajové lžičky muškátového oříšku
- špetka soli
Čím korpus vylepšíme – ale nemusí to být 🙂
- 2 polévkové lžíce Chia semínek (nemusí být)
- 2 polévkové lžíce olivového oleje s pomerančovým aroma (nemusí být)
- 1 polévková lžíce rumu (nemusí být)
Na polevu
- 1 hrnek kešu oříšků (předem namočené alespoň 4 hodiny nebo přes noc)
- 2 polévkové lžíce citronové šťávy – případně více dle požadované kyselosti
- 2 polévkové lžíce vody
- 2 polévkové lžíce sirupu (např. z agáve)
- 1 polévková lžíce kokosového oleje (nemusí být)
Zvlášť si nastrouháme mrkev a rozmixujeme ořechy a datle. Dohladka rozmixujeme vločky. Všechny ingredience po té smícháme dohromady – ideálně v mixéru nebo ručně, pokud se nám množství do mixéru nevejde – a přidáme koření. Dortovou formu si vymažeme kokosovým olejem a natlačíme do ní připravené těsto.
Kešu oříšky si rozmixujeme s citronovou šťávou a vodou do hladkého krému. Pokud se nám nedaří udělat z oříškové drti krém, přidáme po lžících více vody. Dle chuti dosladíme sirupem a přidáme kokosový olej. Krém dáme na korupus a dort necháme vychladit – ideálně přes noc, aby se všechny chutě spojily.
POZOR! Kešu mixuji postupně v robotu o průměru 8 cm, protože ve větší nádobě se mi oříšky nedaří rozmixovat do hladké krémové konzistence. Oříšky se ve větší nádobě sice rozmixují, ale krém není 100% hladký – je hrubší. Oříšky se nejdříve nasekají a tím, že přiléváme vodu a citronovou šťávu se „drť“ přemění na hladkou „pastu“/krém. Specializovaný mixér na RAW syrovou stravu (food procesor) nemám.