Pro mě osobně tvoří dokonalý hamburger mix vhodně poskládaných chutí. Domácí hamburgery ze sojového masa jsou pomerně rychlé na přípravu a když je doplníte o sterilovanou okurku, plátky cibule a nahřáté hamburgerové houstičky, chutnají opravdu skvěle. Díky koření na mleté maso, které ráda používám, si nemusíte dělat starosti se správným dochuceném sojového masa nebo sojového granulátu – tohle koření vaše chuťové pohárky nezklame. Sojové maso navíc obsahuje až 50% bílkovin, vitamíny B, A, E a minerální látky vápník, fosfor a železo.
Co budete pro hamburger ze sojového masa potřebovat:
- 1 balení sojového granulátu
- koření na mleté maso (používám směsi od zn. Avokádo, Kotányi, výjimečně Vitana)
- 3 polévkové lžíce Hrašky
- 3 polévkové lžíce strouhanky (používám strouhanku z čerstvého pečiva – tj. stačí např. 1 houska)
- 1 cibuli + plátky cibule do hamburgerů
- 3 – 5 stroužků česneku
- 3 polévkové lžíce plnotučné hořčice + hořčici na pomazání housek
- housky na hamburgery (kupuji např. v Tesco nebo v Lidl)
- 2 sterilované okurky
- 1 rajče
- kečup
- rostlinný olej (olivový, slunečnicový, řepkový apod.)
Ve vodě uvaříme do měkka sojový granulát (nebo sojové kostky nebo plátky – podle toho, co máme k dispozici). Vodu slijeme a sojové maso necháme vychladnout. Během vaření sojového masa do vody bujón nedávám, sojové maso se dostatečně ochutí kořením, které do hamburgerů během přípravy přidáme. Pokud máme sojové kostky nebo plátky, rozmixujeme je tyčovým mixérem najemno (u granulátu to není potřeba). K sojovému masu přidáme na drobno nakrájenou 1 cibuli, prolisovaný česnek dle vaší chuti a síly česneku (např. 3 – 5 stroužků), koření na mleté maso, kterým nešetříme (opět dle chuti), 3 polévkové lžíce plnotučné hořčice, 3 polévkové lžíce Hrašky, která nám ve směsi dobře nahradí vajíčka, 3 polévkové lžíce strouhanky a vše dobře promícháme.
Ze vzniklé směsi vytvoříme karbanátky, které klademe na olejem pomazaný pečící papír. Karbanátky pečeme v předem vyhřáté troubě na 220 C cca 25 minut do zlatova. Během pečení karbanátky otočíme a můžeme je ještě i v průběhu pečení potřít olejem, aby se nám vytvořila kůrčička.
Když už máme karbanátky téměř hotové, připravíme si hamburgerové housky. Housky na hamburgery rozkrojíme a položíme do trouby ke karbanátkům, aby se nahřály – stačí na 5 minut. Po té housky vyndáme, jednu část housky namažeme hořčicí a druhou kečupem. Přidáme karbanátky, kroužky cibule, rajče a sterilovanou okurku. Pokud chceme, můžeme doplnit ještě listem hlávkového salátu apod.
Luxusní je i falozový burger a burger z nakládaného tofu a cibule – ten považuji za chuťově opravdu výborně dotažený a spolu s domácí majonézou bez vajíček a domácíma hranolkama představuje luxusní chuťový zážitek.