Krém
- 3 zralá avokáda
- 3/4 tabulky hořké čokolády
- 1 banán
- kokosový olej – cca 4 – 5 lžic – olej chuť výrazně zjemní a díky němu krém lépe ztuhne
- rum (tuzemák) – pár kapek
- cukr nebo sirup dle preferencí
- kakaové boby – cca 10 ks – nemusí být, ale na dortu jejich chuť výborně vynikne
Korpus
- oříšky (cca 1 šálek)
- vločky (cca 1 šálek)
- datle (cca 1 šálek) – můžeme použít klasické nebo datlovou pastu, která se dá sehnat v obchodech s arabskými potravinami a je výrazně levnější než kvalitní datle
- voda (pár lžic)
Dortovou formu vymažeme kokosovým tukem. Oříšky, vločky a datle rozmixujeme, dle potřeby přidáme vodu, aby vznikla hmota, která se dá napěchovat do vymazané dortové formy.
Na slabém plameni rozpustíme v hrnci čokoládu s kokosovým olejem.Pokud sladíme cukrem, přidáme do teplé směsi cukr, aby se dobře rozpustil a necháme pár minut vychladnout.
Mezi tím zbavíme avokádo pecky, oloupeme ho a důkladně rozmixujeme s banánem. Do směsi přilijeme rozpuštěnou čokoládu s kokosovým tukem a znovu mixujeme. Krém doladíme několika lžičkami rumu – stačí Tuzemák, který chuti dodá opravdový šmrnc. Krém nalijeme na korpus, můžeme posypat oloupanými kakaovými boby a necháme několik hodin v chladu odležet.
Dort je vynikající i druhý a třetí den, kdy se dokonale spojí všechny chutě a krém chutná až nugátově.