Ořechové koule s omáčkou z červeného vína jsou super snadné na přípravu, relativně rychle hotové a chuťově prostě delikátní. Díky vlašským ořechům jsou navíc prospěšné i pro vaše zdraví – obsahují kyselinu listovou, draslík, fosfor, hořčík, železo, zinek, vitamíny E, B1, B2. B3 a další.
PS: A také se hodí dětem na svačinu – jsou plné živin, vydrží do druhého dne a jsou čichově neutrální 🙂
Na ořechové koule s omáčkou z červeného vína budeme potřebovat:
Na 12 ořechových koulí (2 velké nebo 3 menší porce):
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 1 hrnek strouhanky
- 1 náhradu vajíčka – tj. 1 velká polévková lžíce lněných semínek zalitých 3 polévkovými lžícemi horké vody (semínka si nasypeme do hrnečku, zalijeme horkou vodou a necháme cca 20 minut odstát, dokud semínka nepustí „gel“)
- 4 datle – používám Medjool – „masité“ datle, ne ty vysušené, co se prodávají na Vánoce
- cca 40 g žampionů (1 velká hlavička portobella), 3 sušená rajčata, 3 olivy, kousek mrkve (NEBO 120 g žampiónů – ale s rajčaty, olivami a mrkví je chuť lepší)
- hrst bylinek – např. petržel, bazalka, oregáno
- cca 3 čajové lžičky koření dle chuti – použila jsem směs pikantního koření s koriandrem určeného pro dochucení masa v tortilách
- sůl
- olej na pečení
Na omáčku z červeného vína:
- cca 100 ml červeného vína – kvalitní vína nakoupíte na lahvoteka.cz
- cca 12 polévkových lžic pasírovaných rajčat – používám Passata di Pomodoro od San Fabio z Penny Marketu
- 1/2 menší cibule
- hrst bylinek – bazalka, oregáno
- sůl
Ingredience
Vlašské ořechy rozmixujeme na malé kousky o velikosti cca 3 mm. (Nemixujeme je na prach, aby nám zůstala lepší struktura). Přidáme na kousky nakrájené houby, nakrájená sušená rajčata, zelené olivy, nahrubo nastrouhanou mrkev a krátce pomixujeme. Nakonec přidáme lněné semínko, které jsme si nechali namočené ve vodě, nakrájené datle a naposledy krátce pomixujeme. Do vzniklé směsi nasypeme strouhanku, nakrájené bylinky a koření. Dle chuti dosolíme.
Trobu rozpálíme na 200 C. Plech vyložíme pečícím papírem a potřeme olejem. Ze vzniklé hmoty připravíme koule – z uvedeného množství je to asi 12 -14 kousků, které dáme na pečící papír. (Koule jdou tvarovat dobře, pokud by se nám těsto lepilo na ruce, namočíme si je ve vodě.) Každou kouli můžeme trochu oválet oleji. Ořechové koule pečeme na 200 C cca 15 minut. Během pečení je otáčíme, eventuálně můžeme postříkat olejem.
Na omáčku si nakrájíme cibuli na malé kousky, které opečeme dozlatova na oleji. Zalijeme deci červeného vína, přidáme cca 12 polévkových lžic protlaku a vaříme asi 6 minut, dokud se tekutina nezredukuje a nezhoustne. Na závěr přidáme bylinky a dosolíme. (Kdo chce, může omáčku dosladit, avšak já ji nesladím.)
Ořechové koule s omáčkou z červeného vína podáváme s rýží – já jsem použila jasmínovou.
Máte rádi červené víno? Vyzkoušejte hrušky na červeném víně.